Új hozzászólás Aktív témák

  • jeriko2

    tag

    válasz #42706048 #27411 üzenetére

    Az, hogy egy lakást/szobát mennyi energiával lehet kifűteni, két dologtól függ: a szigeteléstől és a kinti-benti hőmérséklet különbségtől (ha bent 22°C van, kint -10°C, akkor épp kétszer annyit kell fűteni, mintha kint 6°C lenne: 22-6=16; 22-(-10)=32).
    A fűtéssel azt az energiát kell pótolni, ami a lakásból kiszökik a falakon, nyílászárókon.

    Szóval ha a villanyszámlád sok, a gáznak is soknak kell lennie, csodák nincsenek.

    A gáz ára kb. 3Ft/MJ (megajoule) de ebből az energiából egy rész ki fog menni a gázkészülék kéményén, kazántípustól függően (hatásfok).

    Ugyanez az energia villanyból (37Ft/kWh - val számolva) kb. 37/3,6Ft azaz 10,3Ft. Viszont klíma esetén a kapott energiát meg lehet szorozni a klíma SCOP értékével, ami egy 3-5 közötti szám. Nagyjából ugyanaz jön ki, mint a gázra, inkább talán picit kevesebb. A klíma előnye ott van, hogy sokkal gyorsabban fűt, precízebben szabályozható, olcsóbb kiépíteni és tud hűteni is. Cserébe van zaja, fújja a levegőt. Illetve a gáz a meleget talán egyenletesebben osztja el (szobák között mindenképpen).

    Ha nálad a gáz sokkal takarékosabb, mint a klíma, akkor ott a klímával valami nem teljesen van rendben - vagy meg fogsz lepődni a gázszámlán is. Esetleg a klímától magasabb hőmérsékletet vársz, mint a gáztól.

Új hozzászólás Aktív témák