Új hozzászólás Aktív témák

  • PROTRON

    addikt

    válasz pjen #71217 üzenetére

    A légvezetéket kültéri viszonyokra tervezték, bírnia kell 100 évig az időjárás viszontagságait, amennyiben betartották a telepítési előírásokat, például a kifeszítésre vonatkozóakat...hidd el a közcélú hálózaton lévő légvezeték telepítése nem csak annyi hogy kihúzzák, komolyabb előkészület kell, ha nem jól csinálják 5 év után már kezd is tönkremenni, pl a 10 m magas oszlopok között leér a földig...

    A falban lévő vezetéket jóval kisebb igénybevételre méretezik, sérülékenyebb, nem mind1 a behúzása sem.

    Nagynénéméknél 30 éve 3x10A van...de nem gondolták át a helyzetet az emeleten, amikor bedugták a 2kW elektromos teljesítményigényű mobil klímát... anno 1 kört építettek ki, így az emeleti 2kW borjler is azon a 2,5-ös alu körön van, ami nyilván a bekötési pontoknál bekötés alkalmával óhatatlanul megsérült és inkább 1,8-2,0 mm2 lehet a valóságban, + ugye ennyi év után törik a hajlítgatástól.
    Ugye ketten együtt 4 kW ha épp egyszerre járnak, miközben a vezeték a kritikus pontokon meg csak 3kW a megengedhető terhelhetősége...nem gondolták hogy baj lesz, hiszen mindenhol azt mondták nekik hogy nem kell semmi villanyszerelés a klímához, dugják csak be a dugaljba.

    Szét is égett a dugaljban a kötés, de csak 3-4 év elteltével vették észre amikor már nem kapcsolt be a bojler, mert mindig csak arra a 15 percre kapcsolták be amikor épp zuhanyozni akartak...óriási szerencséjükre nem lett baj és nem rázta meg az áram a 2 kisunokát.

    Ők nem villanyászok, de műszaki értelmiségiek, még is elkövettek ilyen bakit és nem derült ki azonnal. Ez a legrosszabb, az alattomos hiba.

    De ne legyetek gyerekek, egy szóval sem írtam le soha hogy mindenkinél sz.r minden ahol alu vezeték van.

    A tapasztalat az hogy ahol el van hanyagolva, ott az új elemek bekapcsolását követően kisebb nagyobb problémák jönnek, nekem meg kötelességem egy átlagosan rossz scenárióra felhívni a figyelmet, mert különben nem vagyok felelős a saját szakmámban.
    Mert sokszor a 30 éve bekötött 4-es alu vezeték bekötési pontja már elkorrodál, eltörik, aztán PEN szakadás= azonnali életveszély, amit még a FI relé sem mindig tud kivédeni.

    [ Szerkesztve ]

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

Új hozzászólás Aktív témák