Új hozzászólás Aktív témák

  • rmihaly

    tag

    válasz adika4444 #74469 üzenetére

    Szia!

    Szellőztetés mehet úgy ahogy neked megéri, és jó lesz a levegő.

    Én személy szerint a meleg párás levegőt nem szeretem, a szárazabb hűvös levegőjű helyiségben jobban pihenek, így szellőztetést követően a klíma visszahűti a levegőt.

    Nekem napelem is van, így a reggeli /kora esti szellőztetésnél még a klímát se kapcsolom le - a szellőztetés 5-10 perc teljesen nyitott ablaknál.

    A klímát azért kell egész nap járatni, mert inverteres, és beállítja magát a megfelelő munkapontra - ez rendszerint a legalacsonyabb teljesítmény szint körül szokott alakulni.
    DE!
    Ha nem mész haza, vagy ritkán vagy otthon, és a lakás szigetelése is jó (nincs benapozás miatti túlmelegedés stb) gazdaságosabb lehet a szakaszos üzemeltetés is.
    Ezek mindig hely és használatfüggő kérdések, nincs kőbe vésve, hogy bizony így kell használni, mert csak így jó.

    Pl folyamatosan bekapcsolt klímánál:
    átlag 200W/ó (nappal kicsit több 300W, este kevesebb 160W, esetleg ha lehűlt a levegő ki is kapcsol magától). Így napi villamos energia igény: 0,2kW*24ó =4,8kWh

    Ha csak 8-22 óráig megy, utána felmelegszik a lakás 2-4C-t (mert nem szigetelt kelően, vagy a belső hőtermelők ennyit emelnek rajta és/vagy esti szellőzéssel a levegő páratartalma jelentősen nő), akkor a 8-22 óráig lehet átlag 350W/ó-val megy. Ez 0,35kW*14ó=4,9kWó

    Szerintem kWh-ban nincs különbség a két üzemmód közt, de a működésben annál inkább.

    Míg első esetben 160-200W-hoz a legkisebb fokozatú ventilátor is elegendő, és a kompresszor is éppenhogy pörög, a másodiknál már a működés idején nagyobb ventilátor fokozat és/vagy hidegebb befújás szükséges (ez kevésbé komfortos)

    Ha állandóan ki/be mászkálsz, akkor igen nem jó a nagy hőmérséklet különbségre állítani a klímát, mert hamar megfázás lehet az eredménye, de!

    Az se normális, mikor kint árnyékban 36C-van, és a lakásba meg 29C-ra állítják a klímát. Az a klíma nem működik, és egy redőny vagy árnyékoló 1000x hatásosabb annál a klímánál.

Új hozzászólás Aktív témák