Új hozzászólás Aktív témák

  • Predator666

    aktív tag

    Sziasztok, rengeteg kérdésem van.
    Egyik ismerősöm mérnökinformatikusnak tanul, viszont életében nem rakott még össze nullából gépet. Kérte, hogy nézzek utána. Elkezdtem utánanézni, ő valószínűleg több kérdésemre tudja a választ, viszont már a saját kíváncsiságom miatt is felteszem a kérdéseimet.
    Először is láttam rengeteg kódnevet: Conroe, Allendale, Merom, Kentsfield, Yonah, clovertown, clarkdale, wolfdale, lynnfield, bloomfield... Anno emlékszem, hogy a különböző nevű procik, ugyanazon teljesítményen és ugyanazon kategórián belül különbözőképp teljesítettek. Annyit tudok, hogy itt leginkább különböző név = különböző kategóriát is jelent. De mindegyik esetében, vagy van itt kivétel?
    Mi a különbség az extreme quad és a quad között?
    Mi az, hogy egy utas rendszer vagy több utas rendszer (az ilyen rendszerekre kidolgozott procik miben térnek el?)
    mi(k)ben térnek el a különböző platformok? Minél többlábas, annál jobb a proci elérése/kihasználtsága/stb?
    Melyik a jobb, alacsony szorzó, magas fsb, vagy magas szorzó alacsony fsb -> értem, hogy a magas szorzójút könnyebb "finomhangolni" a tuningban (vagy nem?)?
    Ha boltban veszem, honnan tudom, hogy milyen steppingje van (ebben az a jobb, minél inkább közelít az A-hoz, ugye?) egy processzornak?
    A Core i3-5-7 mit jelölnek pontosan? Ezekben hány mag van? Mi a különbség a core és a mag között?
    Van olyan hogy csak pszeudo 4 magos, igazából csak kettő, viszont megy a porhintés?
    Mi a különbség a szerver foglalat (vagy konkrétan processzorok) és a desktop processzorok között?

    A srác azt mondta, hogy tervez egy bika gépet venni, ugyanis olyan programokat használ, amelyek nagy teljesítmény igényűek. Kifejezetten a merevlemez elérési gyorsaságot emelte ki, de ezen kívül feltételezem a párhuzamosan futtatott programok gyorsasága is lényeges. Mindenféle programozás, kódolás, ilyeneket művel. Nagyjából fullanalfabéta vagyok. De az információ gyűjtésben kvázi jó. :D
    Szóval, legyetek szívesek válaszoljatok a kérdéseimre, ugyanis végtelenül kíváncsi vagyok (ráadásul, ha elolvasok egy cikket, akkor tele van minden olyan információval, amelyek egy hozzáértő számára megmagyarázzák az adott új technológiát, viszont számomra ugyanúgy magyarázatot igényelne, így aztán a cikk olvasgatás mindig elég nagy kudarcba fullad.).
    Ezer hála és köszönet!

    Üdv,
    Levente

    Kivettem, mert volt, kit zavart.

Új hozzászólás Aktív témák