Új hozzászólás Aktív témák

  • kali

    legenda

    válasz Shokkolo #44044 üzenetére

    a 2.4 GHz azért (lehet) necces, mert túlnyomó többségében az van használva, így telített lehet adott sáv, sok/minden csatorna foglalt, például paneles vagy más okból sűrűn lakott környezetben, a upc wi-free és társai pláne rátesznek egy lapáttal, így ütközések jelentkeznek elérhető idegen hálózatokkal, amik azonos vagy szomszédos csatornán forgalmaznak, ennek okán szakadozás, lassulás léphet fel, de akár a használhatatlanságig is ellehetetlenülhet a 2.4 GHz frekvencia.
    nem beszélve arról, hogy sok más jellegű eszköz működési frekvenciája is lehet 2.4 GHz, ezek is befolyásolhatják negatív irányban a dolgot.
    ilyenkor jön nagyon jól az 5 GHz kapcsolat, ha azt a router, hgw...stb. és az ellenoldalak is kezelik, mivel az sokkal kevésbé használt frekvencia, emiatt nem lesz probléma az elérhető idegen hálózatokkal, illetve a fenti ok is besegít, hogy amelyik szomszédtól átlóg a 2.4 GHz háló, onnan az 5 GHz már nem feltétlenül.
    eszköze, beállítása és környezete is válogatja ugyan, így általános érvényű igazságot nem lehet mondani a wifi kapcsán, hogy milyen távolságot, hány falat...stb. képes áthidalni egyik vagy másik frekvencia, illetve igaz ez a sebességre is, de nagyon sarkítva egy példa; legyen két adott dual band eszköz, azonos feltételek mellett a 2.4 GHz 3 fal beiktatásával még okés, de az 5 GHz már szakadozik vagy más tekintetben problémás, csak 2 falig használható megfelelően a kapcsolat.
    van valahol egy elég terjedelmes leírás angol nyelven arról, hogy a magasabb GHz érték miért fogékonyabb az akadályozó tényezőkre - bár nem kell ebből doktorálni, hogy megértse az ember -, megkeresem majd adott adathordozómat és feltöltöm valahová az anyagot.
    a c7 úgy van kialakítva, hogy a 2.4 GHz belső kis antennákon szór, az 5 GHz viszont külső, 5 dBi értékűeken, így az sem kizárt, hogy bizonyos környezetben és ellenoldalakkal nem mutatkozik adott tekintetben (komoly) különbség a két sáv között.
    azért is nehéz még a fentieken kívül általános megállapításokat eszközölni, mert vannak olyan routerek, ahol nem külső és belső, hanem csak belső, vagy csak külső és osztott antennákkal történik mind a két sáv szórása, erre jöhet még rá bizonyos gyártók különböző javító metódusa, ami mondjuk az 5 GHz sávon érvényesülhet, de nem minden, hanem csak meghatározott gyártó/chipset esetén, viszont akkor akár jobb is lehet úgy, mint a 2.4 GHz kapcsolat.
    összetett dolog ez, bárki is írjon bármilyen wifi tapasztalatot távolság, falak - vagy más akadályozó tényezők -, sebesség...stb. kapcsán, az csak és kizárólag abban a környezetben, azon típusú eszközökkel és beállításokkal igaz, sokszor már az is elég, ha adott eszközöket a beállítások megváltoztatása nélkül átviszik másik környezetbe és hirtelen megváltoznak a korábban tapasztaltak.

Új hozzászólás Aktív témák