Új hozzászólás Aktív témák

  • TeebyKay

    őstag

    Sziasztok!

    Egy hosszabb posztban kérnék kezdőként a tapasztaltaktól néhány kérdésben helyreigazítást, köszönöm annak aki rám szánja az idejét.
    Van egy Wanhao i3 Duplicator Mini 3D nyomtatóm amit már 2 éve használok nem túl gyakran, de most nekiláttam nagyobb mennyiségben kinyomtatni dolgokat, és eközben felmerültek kérdéseim.

    1, Filament:
    Volt a nyomtató mellé a gyártótól kapott Wanhao PLA filament, ezt használtam, de a fekete kezdett kifogyni így vettem alzáról Creality Value Pack-ot, ez volt a legjobb árban.
    Hogyan szoktátok tárolni a PLA-t, hogy ne nedvesedjen? Eddig nem okozott gondot, pedig volt hogy 70%-os párás alagsorban volt, de arra gondoltam lehet ilyen zárható zacskóba kéne tenni nedvszívó golyókkal.
    Milyen fajta PLA-t érdemes használni? Ez a Creality Value Pack milyen minőséget képvisel?
    A Wanhao PLA a vége felé valahogy beletekeredett önmagába a tekercsen és megszorult többször is ami miatt a nyomtató filament nélkül nyomta végig a programot.
    Csak gyárilag rosszul tekercselték fel, vagy más lehet a gond? Ha letekerem és újra feltekerem kézzel az megoldja, vagy csak ront a helyzeten?

    2, Üzemeltetés:
    Korábban az előtérben tartottam a nyomtatót, de nagyon zavaró volt a hangja, így leköltöztettem az alagsorba ahol kb állandóan nyitva vannak az ablakok így a párára talán kevésbé van gond, viszont a hőmérséklet télen 0 fok köré is eshet.
    Ezek már problémás körülmények lesznek a nyomtatónak? Lehet valahogy másképp hangszigetelni, hogy visszakerülhessen a lakótérbe?
    A fejet 200°C-ra, a padot first layernél 60°C-ra aztán 50°C-ra szoktam állítani. A valós hőmérséklet azért ennél jóval alacsonyabb, pláne ha a környezet 0-10°C körüli.
    Ti milyen hőmérsékletekkel dolgoztok?
    Amíg nem állítottam be állandó pad fűtést és nyomtam olyan közel a padot a fejhez, hogy elephant foot-os legyen a first layer, addig 1-1 oldalon vagy a sarkainál mindig felvált a PLA és elferdült az egész modell.
    A hűtventi lassabban és nyenyeregve szokott elindulni, egy darabig pörög így aztán egyszercsak felpörög normális halk működésre. Régen indulásnál egyből halkan indult. Vajon tudok ezen javítani venti csere nélkül?

    3, CURA:
    Cura szoftvert használok .stl modellekből .gcode generálásához. Jelenleg a nyomtatóhoz javasolt beállításokat használom kis módosításokkal (res: fine - 0.1mm, infill 20% grid, 60°C initial build plate, 50°C build plate)
    Ha supportra van szükség a tree supportot szoktam választani, jobb ez mint a sima?
    róbáltam adhesion-t használni, de a letapadási gondokon nem segített, maga a kis perem letapadva maradt, de a modell elvált tőle és a pad-tól is.
    Az adhesion mi célt szolgál, mikor érdemes használni?
    Bármi egyéb hasznos tippet szívesen fogadok a szoftver rutinos használóitól a jobb nyomtatási eredmények elérése érdekében.

    4, Marlin:
    Telepítettem marlin firmwaret a nyomtatóra. Van egy olyan apró gondom, hogy ha be van dugva az SD kártya és úgy indítom a nyomtatót, akkor hibásnak érzékeli és ki kell vennem majd újra bedugnom.
    Van erre ismert javítás?
    A filament cseréhez a gyári firmware-ben volt külön menü és program, Marlin-ban a PLA End-et szoktam felfűttetni vele a Temperature menüben.
    Ez a megfelelő módszer a filament cseréjére vagy van jobb?

    5, Figurák:
    Míg geometriai formákat remek minőségben tud nyomtatni a fentebb leírt beállítások mellett a nyomtató, a részletesebb figurák nyomtatása nehézségeket okoz.
    Tree supportot szoktam beállítani, de egyrészt a PLA nagyon törékeny, másrészt a tree support "bábból" nagyon macerás kibányászni a figurát, aztán vissza ragasztgatni a letört részeket. Továbbá a modell vékonyabb és mintásabb részeit nem is igazán tudja szépre kivitelezni, sokszor nagy bumszli bogyókat rakosgat oda, mintha nem tudná elég vékonyan nyomni az anyagot.
    Kihozható PLA-ból valamilyen módon a figurák nyomtatása, vagy ezekkel az eszközökkel sose fogom tudni jobban? (nyilván egy gyantás nyomtató sokkal alkalmasabb erre a célra)

    6, Upgrade:
    Gondolkozom egy nagyobb teljesítményű nyomtató beszerzésén, ebben tudtok segíteni? Alább leírom az elképzeléseimet:
    Lehessen hálózathoz csatlakoztatni! - jó lenne, ha a nyomtatóra nem egy SD kártyán kéne hordozgatnom a nyomtatni valót, illetve ha adna visszajelzést a nyomtatás állapotáról távolról
    Nagyobb build volume mint a jelenlegi nyomtatón - ez a 135x120x100 eléggé korlátozó méret, sokszor darabolnom kell a modelleket aztán ragasztani a darabokat
    Gazdaságos legyen - olcsó, alacsony áram használat (az áram jelenlegi 71ft-os piaci árával számolva a jelenlegi nyomtató egy fogyasztásmérő szerint elhanyagolható mennyiségű áramot vesz fel a PLA árához képest)
    Bármi egyéb hasznos, általam nem ismert feature érdekel amiben a 3D nyomtatók az utóbbi 10 évben fejlődtek.

    Köszi ha végig olvastad, én szóltam, hogy hosszú lesz!

Új hozzászólás Aktív témák