Új hozzászólás Aktív témák

  • zhagyma

    őstag

    válasz Watt25 #2098 üzenetére

    A DVB-T jel kábelhálózatra kiküldésének természetesen nincs akadálya. Egy probléma azért lehet: egy DVB-T jel időbeni jelalakja nagy jelcsúcsokat is eredményezhet az átviendő digitális jelsorozat függvényében. Ezek a jelcsúcsok nem kedveznek a kábelhálózaton előre megtervezett jel/zaj viszonynak, mivel ebben az esetben az romlani fog.

    Míg a DVB-T átvitel OFDM (sokvivős QAM) modulácóval van megvalósítva addíg a DVB-C átvitel egyvivős QAM modulációt alkalmaz. Ezért a DVB-T esetén jóval bonyolultabb jelfeldolgozó hardver / szoftver kombinációra van szükség a digitális hibajavítás nélkül. A vevő oldalon tipikusan az OFDM KF jel (középfrekvencia) időbeli lefutását A/D-vel mintavételezik (digitalizálják) majd ezeket az értékeket DSP-re (Digital Signal Processor) írt, fourier transzformációt megvalósító szoftverrel feldolgozzák: azaz idő - frekvencia konverzíóval meghatározzák az OFDM egyes vivőfrekvenciáit és azok digitális értékeit (demoduláció). Az sejthető hogy az egy teljesítményigényes feladat. Körülbelül egy Pentium II-es processzor számítási teljesítményét igényli. Amikor a DVB-T szabványt kidolgozták akkor még nagyon drága volt egy demodulátor előállítása és az is sejhető, hogy a DVB-C egyvivős átvitelnél alkalmazott demodulátor jóval egyszerűbb és olcsóbb volt. Tehát nemcsak műszaki, hanem gazdasági okai is voltak annak, hogy eltérő átviteli közegre eltérő megoldást választottak.

    Az OFDM demodulátor elkészítése QAM-256 moduláció esetén ma már filléres kérdés. Például a DVB-C2 szabvány is már OFDM modulációt használ. Viszont DVB-C2 esetén QAM-4096 modulációt is megenged a szabvány. Ehhez meg nem tudnak költséghatékonyan megfelelő sebességű A/D és DSP chipet gyártani ...

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák