Új hozzászólás Aktív témák

  • #16820480

    törölt tag

    válasz stemplar07 #30095 üzenetére

    Szerintem hozzád sem szólt már egy ideje, de lehet, hogy én látom rosszul.

    Igen, akkor alapozta meg a rossz hírnevét az mp3, amikor még ilyen siralmas bitráták terjedtek mindenféle vacak kodekkel tömörítve. Ugye mp3-ból is sokféle van. Ha egy olyat próbálsz meg, amit CD-ről készítettek (vagy flac-ból) LAME kodekkel, és 320kbps bitrátával, azt nehezen fogod tudni megkülönböztetni egy flac-tól vakteszten. Általában azt lehet biztosnak venni, ha mondjuk 10 próbából 9-szer eltalálod legalább, hogy melyik melyik.
    A foobar ugye úgy csinálja, hogy fog egy zenét (vagy darabját), bejátssza neked a flac-ot, aztán az mp3-at, aztán valamelyiket a kettő közül, neked pedig tippelned kell, hogy melyiket hallottad a harmadiknál.

    A DSD az egy érdekes téma. Maga a technológia egyáltalán nem új, már évtizedek óta létezik, csak sok problémája van azért önmagában is (például hogy nem lehet vele jól dolgozni stúdióban annyira, mert matematikai függvényekkel kezelhetetlen bithalmaz). A másik probléma, hogy a hozzá szükséges rögzítő berendezések ára olyan horribilis, hogy a legtöbb DSD felvétel eredetileg PCM-ben készül, és utána konvertálják át DSD-re. Döntse el mindenki, hogy ennek mennyi értelme van :) Harmadrészt pedig rengeteg tárhelyet foglal, ami például egy hordozható eszköznél nem igazán hasznos.
    Erre jön még rá az a dolog, hogy ha már sikerült az mp3-flac játszmát eldönteni, a 16bites 44,1kHz mintavételezésű és a nagy felbontású (akár egy 24/192-es, akár nagyobb) anyag közti különbséget még nehezebb kihallani. Gyakorlati haszna ezért nem olyan nagy, mint ahogy próbálják mostanában eladni. Ráadásul elég kevés dolog érhető el DSD-ben amúgy is.

    Az igaz, hogy a DSD felvételek másképpen (néha jobban) szólnak, de ez nem magának a formátumnak köszönhető, hanem annak, hogy más mastereléssel készültek. Ha konvertálod őket mondjuk 16/44,1-es flac-ba, attól még ez megmarad, és szépen fognak szólni (ugyanolyan szépen), csak kevesebb helyet foglalnak majd.

    szerk.: Tidal HIFI az nem 20€? Az ilyen havi 6 ezer felett lenne elvileg itthon.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák