Új hozzászólás Aktív témák

  • Oliverda

    félisten

    válasz Fiery #14825 üzenetére

    Garancia nincs, de a Samsung, illetve a partnerek valószínűleg már egy ideje tudják, hogy a gyakorlatban nagyjából mit lehet majd kihozni a gyártástechnológiából. Ehhez kell tervezni a lapkákat, illetve a mikroarchitektúrákat is. A Bulldozer-alapú cuccokat 4+ GHz-hez rakták össze, csak éppen amire oda jutottak már nem volt olyan elérhető és gazdaságos technológia amin le tudták volna hozni. Szvsz 45 nanométeren nagyobb tempóra lett volna képes a BD, csak azon még nagyobb lett volna a lapka. Talán nem véletlen, hogy az első verziót még épp erre a csíkszélességre tervezték. A 32 nm nagyon köhögősen indult, a 28 nm pedig eleve nem magas órajelre lett kitalálva, de nem volt más opció. Ebből kiindulva szerintem a Zen ~3 GHz körül fog tetőzni, esetleg turbóval ~3,5 GHz lesz a vége.

    Btw eddig úgy fest, hogy max. frekvenciában 32 nm óra már az Intel is inkább visszafele lépked, de a húzó termékekhez már nem is kell ~4 GHz, úgyhogy ez valószínűleg nem is véletlen.

    Nem tudom honnan származik az infó, miszerint brutál nagy területű lenne a Zen, mindenesetre ha egyetlen mag valóban ~10mm2 lesz, akkor ~100mm2-ből kijöhet egy teljes négymagos lapka, ami manapság már inkább kicsi mintsem nagy.

    Balala2007: Még ennél is érdekesebb lenne odatenni az AMD által alkalmazott 28 és 32 nanométert is.:)

    [ Szerkesztve ]

    "Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

Új hozzászólás Aktív témák