Új hozzászólás Aktív témák

  • duni84

    aktív tag

    válasz PuMbA #40914 üzenetére

    te pontosan ezt írtad: "Nézz meg pl. egy Canon 70-200 f/2.8 IS II USM-et, ami úgy karcol, mint egy fix.", erre csak ezt a 2 dolgot hoztam fel, mint még laikusok számára is tök jól látható különbséget a fixek és a zoom-ok között, erre most azt írod, hogy ez nem mérőszám.

    a te olvasatodtól vonatkoztass el egy szemvillanás erejéig. az, hogy már ismered magadat és tudod, hogy mit szoktál használni, majd utána abból a merítésből szerzed be a minőségre legjobbat nem azt jelenti, hogy "korlátozod magad", hanem azt, hogy tudod mit szeretnél és tisztában vagy vele, hogy ahhoz mire van szükséged. a zoom a biztonsági játék része volt 1970-ben is, 2000-ben és 2020-ban is. 1-1 fotós képeit amúgy viccen kívül felismerni a fények használatából, a kompozícióból és bizony a fókusztávból is, mert az is a stílus része lesz. amikor megtalálod, hogy miben vagy jó, akkor azt reszelgeted, nem az összes többit. ezt nem önkorlátozásnak hívják, hanem specializálódásnak az én olvasatomban.

    a kérdésekre válaszolva:
    - amelyik 70-es évekbeli fotónál a fényképész tudta használni az eszközeit, ott technikai hiba nincs a képeken (akkoriban még inkább rámentek erre), éles, jól kiemeli a témát a környezetből.

    - ha még nem tudod, hogy mire van szükséged és van sok pénzed, akkor tényleg a fixek felsorakoztatása segít dönteni. ennél olcsóbb viszont, ha csak csinálsz egy statisztikát abból, hogy általában milyen gyútávon készítetted a képeidet pl 1-2-5-6-10 éve, meg milyenen mostanában és mondjuk oda veszel 1 vagy 2 fixet, amit a legsűrűbben használsz, aztán meglátod, hogy átáll-e az agyad és a szemed arra, hogy azzal hogy mutatna x téma vagy maradsz a zoom adta kényelemnél. semmi nincs rád kényszerítve, csupán a lehetőség adott.

    #metszéspontok

Új hozzászólás Aktív témák