Új hozzászólás Aktív témák

  • Tyrel

    őstag

    válasz Tyrel #107215 üzenetére

    Bár itt jellemzően jónéhány árkategóriával feljebb lévő cumókról esik szó, gondoltam ha már tanácsot kértem illene valamiféle feedback-et is adni...

    Szóval nekem volt ugye a DT 990 Pro aminek a mélyeivel kifejezetten elégedetlen voltam, de a leváltására nem tudtam egy vagyont szánni és külön DAC/AMP dobozkát sem szerettem volna a laptopom mellett rakosgatni. Ez utóbbi szerepet hirtelen felindulásból egy Dragonfly Black töltötte be - ez még lehet nem végleges, de picinek pici és kezdetnek szerintem jó.

    A sok ajánlott fejhallgatóra ugyan nagyon kíváncsi lettem volna, ill. még lennék is, de azokat kipróbálni nekem nem olyan egyszerű - a Hitspace megengedné ugyan, de csak az AKG K371 és az ATH-M50X van nekik... Viszont ez mindegy is, mert aztán be lett dobva ide az X2HR 85€-ért, ami már önmagában is elég csábító, nekem meg még volt egy épp most decemberben lejáró, tavalyi céges ajándék 50€ Amazon kuponom is, szóval eléggé adta magát a történet...
    Abban sem vagyok biztos, hogy az X2HR marad végül, de ennyiért hülye lettem volna otthagyni... :K

    Na szóval Fidelio X2HR (Dragonfly Black) vs. Beyer DT 990 Pro (BlasterX G6), annyi szépséghibával, hogy nem ugyanarról a DAC/AMP-ról szólnak, mert az előző hangcucc előbb elment itt aprón, minthogy az új megjött volna...
    A Fidelio csak pár órája van meg, szóval még erősen ismerkedős a történet. :B

    Kezdeném a külsővel: a DT 990 Pro is jó nagy és robosztusnak látszik, érződni viszont nem érződik igazán annak, főleg a fejpántja. A két műanyag elem ami összefogja a fülhallgatóit a fejpánttal már akkor is recseg-ropog és bénán mozog, amikor még nincs eltörve, majd aztán menetrendszerűen el is törik. A gyári fülpárna minősége is megkérdőjelezhető, vékony, gyenge, nem bírta sokáig. A rugós kábelét ill. a "telefonzsinórját" viszont kifejezetten szerettem, tök jó hogy ad egy hosszú kábelt, de nem kell foglalkoznod vele, hogy lelóg a földre és átgurulsz rajta vagy akármi...
    Az X2HR szerintem jobban néz ki (persze szubjektív), és határozottan erősebb konstrukciónak tűnik. Ugyanolyan fejpántja van, amilyen sokaknak talán a SteelSeries Siberia sorozatról lehet ismerős régebbről, fogalmam sincs mi ennek a megoldásnak a neve de tök masszív és praktikus is. A fúlpárnái is brutál nagyok és vastagok, van bennük anyag, nem keltik azt a 3 hónap után csere érzést. A kábele sajnos nem rugós, viszont cserélhető és szövetborítású is, így összességében pozitív.

    Tovább haladva a kényelemre - nekem elég nagy fülem van, és bár a DT 990 Pro fülpárnájának körmérete még épp megfelelt, a mélysége már nem. Viszonylag kényelmes volt azért, de 2-3 óra után eléggé elkezdett fájni benne a fülem, végül le is cseréltem a párnáit utángyártottra, de 100%-os megoldást az sem hozott. Ezen felül ha épp nem jól találtam el a felrakást, egy idő után a fejbúbomat is nyomta.
    Ezzel szemben az X2HR már kb. 4-5 órája rajtam van és semmit sem érzek belőle, ill. semmim sem fáj. Kicsit még nagyobb a fülpárnák körmérete mint a Beyeré volt, a mélységük pedig sokkal nagyobb. A fejpántja sem nyom, szerintem ez a fajta nem is tud. Tökéletes - bár nem volt túl sok fejeshez szerencsém, pláne nem prémium fejesekhez, eddig egyértelműen ez a legkényelmesebb ami rajtam volt.

    Na és akkor térjünk rá a hangra, elvégre az a lényeg. Tökre nem vagyok audiofil, szóval nem tudom a megfelelő kifejezéseket, de a Fidelio térérzete is kifejezetten jó, tágas, ahogy ígérték... ez pipa.
    A Beyerrel ugye főleg a mélytartományban volt gondom, és azért is mertem bevállalni a Fidelio-t mert általánosan az róla a vélemény, hogy az elérhetőbb árú nyitott fejesek közt ennek kifejezetten jó mélyei vannak. Nos, tényleg eléggé más mint a DT 990 Pro, de nem egészen úgy ahogy gondoltam. Ezzel sincs meg az a kapaszkodsz a székedbe, dübörgő földrengés érzés, nem ütnek és nem kifejezetten erősek a mélyei, de... határozottak. A Beyer valahogy szenvedett a mély hangokkal, bizonytalan volt, összemosódott, torzult, remegett... olyan... furák voltak vele a mély hangok. A Fidelio-val talán egy leheletnyivel erősebbek is, a fülbetűnőbb különbség viszont inkább a magabiztossága ebben a tartományban. Messze nem egy subwoofer, de nem keni szét, nem szenved.
    Középtartományban is eléggé más mint a DT 990 Pro, de nem tudom hogyan tudnám leírni. Fémesebb hangja van, pl. egy elektronikus gitár (metál) vagy egy (férfi) énekes hangja eléggé máshogy szólal meg vele. Nem mondanám hogy rossz a hangja, élvezhető és vannak részletek amik feltűnőbbek vele, de valahogy kevésbé érződik természetesnek. A Beyerrel valahogy meg volt az az érzésem, hogy pl. ahogy megpendül egy akusztikus gitár húrja annak pontosan ugyanolyan hangja van, mintha élőben hallanám. A Fidelio-val is szép hangja van, de kevésbé hiteles. Nem tudom máshogy megfogalmazni. Lehet, hogy nem is venném észre, ha előtte nem szoktam volna meg a Beyer tisztaságát ebben a tartományban, de az itt jobb volt.
    A magas hangokra bevallom kevésbé vagyok érzékeny ill. nem annyira törődöm velük, amíg nem bántóak addig nem sokban befolyásolják az élményt számomra. Volt egy Omnitronic SHP-600-am, annak bántóan élesek és hangosak voltak a magasai, főleg valahol a cintányérok frekvenciatartományában... Az X2HR semmi ilyen zavaró furcsaságot nem produkál, azt mondanám számomra ezen a téren ugyanolyan jó mint a DT 990 volt.

    Ami negatívuma még gyorsan feltűnt a Fidelio-nak, az az hogy a "sound leaking" gyakorlatilag határtalan. Értem én hogy nyitott fejes, de ez annyira hangosan kiereszt magából mindent, hogy - kis túlzással - olyan mintha a laptop hangszórója szólna. Határozottan lehetetlen vele úgy zenét hallgatni (vagy bármit csinálni), hogy a velem egy szobában tartózkodók ne hallják tisztán. A Beyer is nyitott volt, de azé ennyire nem. :U

    A Dragonfly-ről annyit tudok mondani, hogy totál indokolatlanul hangos (erre panaszkodnak is sokan, ha rákeres az ember... kb. 1-10% hangerő közt lehet használni), viszont pillanatok alatt észre lehet venni mennyivel tisztábban/jobban szól az integrált ALC3306-nál. Határozottan van különbség.

    Egyelőre ennyi... :B

    [ Szerkesztve ]

    Turenkarn

Új hozzászólás Aktív témák