Új hozzászólás Aktív témák

  • Yodamest

    veterán

    Pár szám erejéig összehallgattam a fiio K7-en a HD600-at és a fiio FT5-öt.
    Az FT5 balancedről ment és a velúr párnákkal, amikkel nekem jobban tetszik a hangja és nem mellesleg nem olyan meleg/beizzadós, mint a műbőr. A HD600 single endedről volt hajtva, ennyi handicappet kapott most. Akármilyen hihetetlen, de alapvetően elég hasonló hangúak, nincs őrületes hangzásbeli eltérés közöttük, ami azért meglepő lévén egyik planár a másik dinamikus, meg amúgy is tök más brand. A fő különbségek:

    - A HD600 hanghőmérsékletileg (mi erre a jó szó?) szerintem a tökéletes középpont, se nem hideg, se nem meleg, a legsemlegesebb ilyen szempontból amit el tudok képzelni. Ehhez képest az FT5 egyértelműen egy tónussal melegebb, szerintem ilyen lehet a HD650 is, kb arra hasonlíthat ilyen szempontból.

    - Ami feltűnt, de ehhez csukott szemmel kellett hallgatnom, hogy a HD600 szűkebb középső színpadot jelenít meg. Ezt nevezhetjük a tér egy jellemzőjének, de nem is feltétlen a tér szélső kiterjedéséről van most szó, hanem a szemünk előtt zajló középső részlegről. Ez a középső rész a HD600-on egy szűkebb "folyosó", miközben az FT5-ön olyan, mint egy szélesebb utca. Mintha a HD600-al a színpadon álló énekesre egy kis átmérőjű elemlámpával világítanánk, míg az FT5 esetében egy nagyobbal. A szélső kiterjedés is lehet tovább nyújtózkodik az FT5 esetében, mindesetre ez a szélesebb középső rész volt az, ami így főként szembetűnő volt.

    - Nagyon jó az FT5 tonalitása, ebben nem marad le hallható/zavaró formában, ami nagy szó. Továbbá a szibilánsok szempontjából is kitűnő az FT5, egyedül azoknál a női s, sz hangoknál küszködik kissé és válik hajszálnyit metálossá, ahol egyébként a vajsima HD600-nak is meggyűlik a baja, még ha nem is olyan mértékben. Ez tekintve, hogy az FT5 planár szerintem eléggé szép teljesítmény, tényleg szinte teljesen tudja hozni a HD600 simaságát.

    - Ami érdekes még, hogy a hangosításra melyik hogyan reagált. Erre nem számítottam, de a talán kissé nyugisabb FT5 vált hamarabb zilálttá. Egy bizonyos hangerő felett, már szépen fokozatosan esett szét, inkább vált zavaróvá vele a zene. Ez lehet a balanced kimenet miatt is, ott eleve nagyobb erősítést kap, meg egyébként is itt már elég nagy hangerőről beszélünk, soha nem hallgatom ilyen hangosan amúgy. A HD600 viszont jóformán bármeddig hangosítottam, szép szellős, nyugodt maradt, transzparens, nem esett szét, csak hangosabb lett. Ez meglepett azért, azt hittem a középtartománya hamarabb válik majd csattogóssá, hamarabb torzul be, de nem így történt, not even close.

    Nekem a szélesebb középső színpad miatt most jobban tetszett az FT5, valahogy nagyobb atmoszférát tud teremteni ezáltal, de áh gyerekek megint arra jutottam, hogy a HD600 egy csoda. Azért a pénzért, ráadásul most handicappelve is volt a single ended kimenettel, szóval amúgy full endgame az a fejes is. Egyik topikban olvastam, hogy:
    "az egyetlen fejhgallgató, amire a világnak szüksége van, az a HD600" és bár ez bagatelnek, meg ilyen bemondó dolognak hangzik, de van benne igazság azért. Valaki rengeteg fáradozást, no meg lóvét megspórolhat azzal, hogy a HD600-nál megáll és nem is keresgél tovább, nem veszít annyit, mint elsőre hinné.

Új hozzászólás Aktív témák