Új hozzászólás Aktív témák

  • gaborka8x8

    aktív tag

    Veho Z8

    Mivel itt a fórumon nagy valószínűséggel nekem volt először Veho Z8-am, és én szoktam ajánlgatni rendre azoknak, akik hordozható fejhallgatót keresnek mobil eszközökhöz, ezért úgy tartom "illendőnek", hogy először én írjak róla egy rövid összefoglalót, mintegy megnyitva a sort. Mert remélem, azok is leírják majd a saját tapasztalataikat, akik azóta vettek ilyen fejhallgatót.
    Hogy milyen lehetett a hangja bejáratás nélkül, illetve bejáratás előtt, arról nem tudok nyilatkozni, mivel már nagyon régóta nem hallgatok meg fejhallgatót azelőtt, mielőtt bejárattam volna.
    Tehát a Veho is lement a megérkezése után a garázsba, és kapott egy több, mint 300 órás bejáratást. Azaz, levittem, rádugtam az ott állandó bekapcsolt állapotban lévő táskarádióra és hagytam, hogy zenéljen két hétig. Ezután felhoztam, és meghallgattam, illetve hallgattam pár hétig, mert egyetlen fejhallgatóról sem szoktam pár órányi zenehallgatás után véleményt alkotni.
    A Veho Z8 alapból a sötétebb hangkarakterű fejhallgatók közé tartozik, de azért közel sem olyan komor és sötét, mint pl. egy Sennheiser HD-650-es (Mint korábban itt fórumon írtam, igyekszem nem elfogult lenni, és nem csak az általam preferált hangképű AKG-k és Beyerdynamikok erényeit ismerem el. Ami jó, az jó, még akkor is, ha nem az én -a magasabb hangokat jobban kedvelő- ízlesemnek megfelelően muzsikál.)
    A Vehora visszatérve, "ő" bizony valóban egy kicsit mélybe húz, de ez nem egy erőteljes mélykiemelés, hanem inkább egyfajta egyenletes eltolódás a mélyebb hangok irányába. A mély irányba eltolódó hangkép ellenben nem jelenti, hogy a mélyhangok lötyögnének, pufognának. Nagyon szépen, feszesen szólalnak meg a dobok, a nagybőgő hangja sem mosódik, nyalódik el.
    A középhangok ellenben nagyon kiegyensúlyozottan szólalnak meg, főleg az énekhangok meggyőzőek. Nagyon szép kellemes, meleg női énekhangokat produkál. és pl. Anna Netrebkónál érződik az a fajta öblösség, ami az orosz énekesekre jellemző még akkor is, ha nők. A szóló hegedűkkel nagyon barátságosan bánik, mert eltünteti azok jellegzetes "szőrösségének, karcosságának" egy részét, ami főleg a közelmikrofonozott felvételeknél lehet zavaró. De ez a fajta megengedő hozzáállás nem jelenti azt, hogy a középhangok tompán szólnának.
    A magasaiból én szívesen elviselnék egy kicsivel többet, de félő, hogy az már sokak számára túl sok lenne, főleg azoknak, akik az általam kedvelt DT-880-nak, T1-nek ezt a magastöbbletet róják fel. Tehát nekem egy kicsit kevés, de semmi esetre sem nevezném pl. tompának, vagy fátyolosnak, és ez főleg akkor derül ki, amikor pl. egy triangulum szólal meg a zenében.
    Ez a fejhallgató nem egy részletbajnok, mint pl. egy Beyer DT-860-as, de ne feledjük, az a legtöbb ember számára már rövid idő után is fárasztó lehet. Ennek ellenére azért nem mosódik össze egy nagyzenekar sem, ha éppen ilyen zenét hallgatunk vele, még akkor sem, ha nem is tudjuk pontosan, külön-külön pozicionálni minden egyes hegedűs pontos elhelyezkedését a vonósszekción belül. A tere szerintem megfelel annak, ami egy zárt fejhallgatótól elvárható, és nincs az a bödönhangja, ami szintén nagyon sok zárt fejhallgatónál megjelenik. De azért ez a fejhallgató nem igazán a nagyzenekari komonyzenére való. Inkább a kamarazenét kedveli, a jazz-t, és a populárisabb műfajokat, és nem árt meg neki a keményebb rock sem. Szóval, egy majdnem mindenevő fejhallgató. Azért írtam, hogy majdnem mindenevő, mert igazi all-round fejhallgatók még sokkal drágább kategóriákban sem igen vannak. (Legalábbis nekem nem sikerült velük találkoznom.) És azért is csak majdnem, mert pl. technon a Sony MDR-XB300 (a maga szörnyen erős mélykiemelésével) jobban szól.
    Aztán az sem mindegy, hogy mivel is próbáljuk ezt a Vehot hallgatni. Mert ugye nem szabad elfelejteni, hogy ez egy hordozható fejhallgató, amit mobil eszközökhöz fejlesztettek. A mobil eszközökre pedig általában jellemző (tisztelet a kivételnek), hogy kevésbé testesen, sőt inkább kicsit vékonykábban szólalnak meg. Azoknál jót tesz ez a nem eltúlzott mélybe húzás, mert így kapunk egy kiegyenlítettebb hangképet. Egy alapból vaskosabb megszólalású asztali fejhallgató-erősítővel, mint pl. Qed MB45, már sok lehet ez a mélytöbblet, és emiatt kevesebbnek érzékeljük a magas hangokat is.

    A Vehot azért vettem meg, hogy összehasonlítsam pár, hasonló árkategóriájú szintén hordozható fejhallgatóval, mint pl. az AKG Y40, JBL E30. Ez mind a kettő a saját fejhallgatóm, így szintén nem csak néhány órás gyors teszt alapján hoztam meg azt az ítéletet róla, hogy noha a Veho is kb. annyiba kerül, mint ezek, de klasszisokkal jobb náluk. Aztán volt olyan szerencsém, hogy egy B&W P3-al is sikerült hosszabb távon összehasonlítani, és meglepődve tapasztaltam, hogy simán felveszi a versenyt ezzel a nála jóval drágább fejhallgatóval is.
    Mint írtam, ez egy hordozható fejhallgató, és ezért olyan eszközökkel is hallgattam, amikhez tervezve lett. Nevezetesen, egy Sandisk Sansa Clip+-al, egy első generációs Fiio X3-al, és rövidebb ideig egy iPhone 5-össel.
    Mindezek után, konklúzióként csak annyit írhatok, hogy noha az én Beyeres ízlésemnek jobban tetszene, ha több magasa lenne (amit valószínűleg sokan már bántónak találnának, mint ahogy ez a Beyerek esetében sokszor előfordul), de azért ez egy nagyon jó hangú, az árkategóriáján hangminőségben messze túlmutató hordozható fejhallgató, ami kidolgozottságában és anyaghasználatában is igazi minőséget képvisel.

    Szívesen olvasom majd a fórumon más tulajdonostársak beszámolóját is erről a fejhallgatóról, és nem veszem a szívemre, ha nem mindenki fogja dicsérni, hiszen egyrészt nem vagyunk egyformák, nem tetszhet mindenkinek az, ami nekem (Ami nők esetében pl. kifejezetten előnyös, hiszen ha minden pasinak az a nő tetszene, aki nekem, akkor nagy harcoknak néznék elébe.), másrészt nem vagyok se gyártója, se forgalmazója ennek a fejhallgatónak, és nem is fűződik semmi anyagi érdekem hozzá. Azt ellenben kérem mindenkitől, aki veszi a fáradtságot, hogy véleményt ír róla, ne hagyja figyelmen kívül, amit fentebb is hangsúlyoztam, hogy ez egy hordozható fejhallgató, amit mobil eszközökhöz fejlesztettek ki.

    "A zene nem azért van, hogy ne legyen csend! " (Pernye András)

Új hozzászólás Aktív témák