Új hozzászólás Aktív témák

  • F_Petiii

    csendes tag

    válasz inf3rno #7743 üzenetére

    Ez azért nem ilyen egyszerű. A termelőnek egyszerűen nincs más lehetősége. Nálunk Szabolcsban van 3 nagy cég, akik felvásárolják az ipari léalmát (Rauch, Austria Juice, Döhler). Minő meglepetés, mindhárman hajszálra ugyanannyit fizetnek érte. Egészen pontosan nettó 40Ft-ot. Vagy leadod annyiért, és csökkented a veszteséged, vagy nem és még nagyobb mínuszban zársz. A magyar termelők képtelenek az összefogásra és a kollektív egyezségre. Ha megbeszélnék, hogy senki ne vigyen léalmát, hogy ezáltal feljebb tornázzák az árat, úgyis lenne egy Kis József, akinek ajánlana titokban +2Ft-ot a léüzem, csak ne kelljen leállnia, ő pedig örömmel vinné az almáját. Csak halkan jegyzem meg, hogy volt olyan nap amikor 40 (!!!) lengyel kamion állt sorban léalmával. Tehát, még ha a magyarok össze is fognának, ott a drága jó import lengyel alma. Amit egyébként kizárt, hogy 40ért vettek át, mert ilyen üzemanyag és fuvarárak mellett, biztos hogy nem éri meg annyiért átkamionoztatni fél Európán ilyen rossz FT/Kg arányú terméket.

    A saját feldolgozóhoz több száz milliók, vagy inkább milliárdok kellenének, amennyi pénzt a legtöbb gazda egész életében összesen nem lát. Meg lehetne ezt oldani TÉSZ formában, több gazda szövetkezésével, de erre meg a korábbi rossz tapasztalatok miatt nem hajlandó senki, részben érthetően.

    A pálnika egy jó irányvonal, 10-20-50 fa nagyságrendig. De amikor van 10 hektár alma gyümölcsösöd (ami még mindig inkább kicsinek számít), és arról lejön 150t léalma egy gyengébb évben... Abból aztán jó pár liter pálinka lenne... :D Csak tudd azt is eladni...

    A webshopos értékesítés pedig alma esetén szintén nem nagyon tud működni. Pont a fentebb említett rossz Ft/kg érték miatt. Egyszerűen túl drága lenne postáztatni. Megrendelsz 20kg almát (1 láda), mondjuk a 250Ft-os nagybani áron, 5 000Ft, a posta meg utánvéttel alsóhangon 1500-2000Ft még pluszban és már rögtön 350be került az almád és még pakolgathatod a 20 kilót. Akkor már a többség szerintem azt mondaná, hogy inkább megveszi mindig "frissen" azt a pár db-ot az áruházban, amire épp szüksége van, és azt legalább ő maga válogathatja.

    A termelőnek egyszerűen nincs választása, nem ő diktál, adnia kell annyiért, amennyiért viszik, mert ha nem adja, akkor úgyis lesz valaki más, aki adni fogja...

Új hozzászólás Aktív témák