Új hozzászólás Aktív témák

  • semmiho

    tag

    Lassan másfél hónapja próbálok időt szakítani Web'n'Walk mobil internetes előfizetésem használhatóvá tételére.
    Bevezetőnek a következőket írhatom: a T-Mobile mellett az akkor kínált konstrukció kedvező árán túl az akkoriban nagyon jónak tapasztalt lefedettség szólt.
    Sebesség: HSDPA-képes mobilomon ugyanis, lakhelyemen (Bp., XII. ker.), "Excellent" signal mellett működött 3.5G-vel a WAP-os internet, kitűnően, szaggatásmentesen nézhetőek voltak az akkoriban kísérletképp "sugárzott" webes TV-csatornák, stb.
    Költségek: a mérlegeléskor 2 év szolgáltatás költségeit hasonlítottam össze egy egyszerű Excel-táblázatban, mindhárom hazai szolgáltatóra kedvezményestől, mindenestől.
    Nos, a sebességgel nem is volt gond úgy kb. június közepéig, július elejéig. Olyannyira gyorsan működött a mobil internetes előfizetéssel és a Web'n'Walk-os USB-stickkel, hogy akkoriban a www.speedtest.net -tel mért letöltési sebességem 1.5-3Mb/s (!) körül alakult. Vagyis, elégedett voltam a szolgáltatással annak dacára, hogy sajnos maga az eszköz hajlamos volt a lefagyásra, amit jobb esetben az eszköz le- majd felcsatlakoztatása, rosszabb esetben csak gépem újraindítása orvosolt. Júliustól viszont egyre rosszabbá vált a helyzet. Az eszköz nem csak hogy egyre gyakrabban fagyott le, de az UMTS/HSDPA jel vételi erőssége is kritikán alulira változott (amit néha a mobiltelefonomon látható kijelző egyaránt alátámasztott; néha pedig nem) - de valahol mindez az eszköz meghibásodására IS engedett következtetni; illetve vélhető némi korreláció a jel erőssége és az eszköz műszaki meghízhatósága közt.
    Az Web'n'Walk eszközt 2 hete vittük be egy T-Pontba, ahol újraprogramozták: egy jóval frissebb firmware-t és szoftvert installáltak az eszközre (2007-es volt a régi, kb. 2008. júniusi a mostani "friss"). A számítógépről a régi programverziót eltávolítottam, és feltelepítettem a friss verziót. Nos, pár új funkciót látok (például adatforgalom követése, aktuális le- és feltöltési sebesség kilobitben, statisztika stb.). Ezen túl, "jött" egy másik érdekes "feature". Sajnos… Azóta GPRS és EDGE módokban képes csak kommunikálni. Ez annyit jelent, hogy UMTS/HSDPA módban még SOHA (!) nem csatlakozott az eszköz, miközben a letöltési sebesség 3-6 KiloByte(!)/s (nem KiloBit, egy a hálózati forgalom mérésére szolgáló szoftverrel folyamatosan követem) körül alakul úgy, hogy EDGE módban csatlakozik és szinte folymatosan Excellent signalt jelez a gépre installált Web'n'Walk-os szoftver. Tegnap például, a hotmailes e-mail postafiókom betöltése és 2, azaz kettő darab csatolmány nélküli e-mail megtekintése 15 percembe telt, amíg egy origo.hu főoldal letöltése, valamint egy banki oldallal történt vesződés további 40 percet vett el szabadidőmből – ami akárcsak bárkinek itt, nekem is túl DRÁGA erre a „játékra”.
    Összegezve: az előfizetett szolgáltatás arra, amire az előfizetést követő 2-3 hónapban (pár kisebb problémától eltekintve) jól használható volt, ma teljesen HASZNÁLHATATLAN. Természetesen amint lesz arra időm, a szolgáltatás minőségét érintő változással kapcsolatos tapasztalataimat és használhatóság ellenében felmerült aggályaimat személyesen is tolmácsolni fogom egy T-Pontban - amint lesz erre alkalmam és időm.
    Egy egészen apró gondolat; fontolgattam, mi lehet a változás(ok) oka.
    1. Meghibásodott a HSDPA-s Web'n'Walk eszköz, amin a szoftverfrissítés nem, csak az eszköz cseréje segítene,
    2. annyira népszerű lett a mobil internetes szolgáltatás, mint amennyire nem számított erre a szolgáltató. Kifejtve: egyáltalán nem elég a mögé kiépített infrastruktúra,
    3. mindkettő…

Új hozzászólás Aktív témák