Új hozzászólás Aktív témák

  • VaZso

    senior tag

    válasz gorbep #58057 üzenetére

    ez már 1990-ben is gyenge volt...

    Általánosságban véve lehet, hogy gyenge, de sokkal gyorsabb mintavételezésnek sem biztos, hogy sok értelme van.
    Ezek manapság is meg tudják dobni a bekerülési árat, nemhogy 1990-ben...

    Amúgy iwd által linkelt mindkét mérő (#58054, #58056) hasonló működésű lehet.
    Az általad is idézettben 40 mintavételezés készül periódusonként, vagyis 0.5 ms-os mintavételezési idővel dolgozik, a másik PDF-ben ezt a 0.5 ms-ot konkrétan le is írják, 16-bites AD-vel.

    Egyébként a leírásból nem annyira tiszta, pontosan ki, mit csinál, mert leírva inkább az van, hogy lényegében az AD adatait dolgozza fel az MCU és készít belőle számlálókat (ahogy én is írtam korábban), az éppen felette lévő blokkvázlatból meg inkább azt mondanám, hogy az "AD" végez némi előfeldolgozást, és akár ő maga adja át azokat a számlálókat, amiket az MCU kezel - lehetne bármelyik.
    (Ez nem az a számláló, ami megjelenik, hanem belső, nagyobb felbontású számlálók.)
    ...de lehet, hogy tényleg csak előosztás és analóg+digitális szűrés van és mikrokontroller-szinten kell mintavételezni.

    Tehát ez a 0.5 ms az az egység, amikor egy-egy újabb adat előáll a rendszerben - ez nem azt jelenti, hogy 0.5 ms-ként van egy mintánk és a köztes adatokról nincs információnk, ez csak a mérési felbontásunk lesz az időtengelyen.

    Magát a mérést befolyásolja az, hogy milyen analóg és digitális szűrések vannak beépítve - vagyis ellenállás/kondenzátor és ADC minta átlagolási szám (akár ADC beállításaiban) lesz erre hatással.
    Lényegében erre a 0.5 ms-os időablakra fog átlagfeszültség ás átlagáramokat 0.5 ms lépésekben feldolgozni - ezzel nincs különösebb gond szerintem.

    Ha szükség lesz valami komolyabb analízisre, akkor lehet ezeken az értékeken növelni, és akár ez is lehet egy különbség a baromi drága mérők és a pontos, de nem annyira gyors mérők között is.

    plusz eléggé zavart közegben működik egy ilyen mérő, emiatt sem biztos, hogy érdemes több MHz-es mintavételezéssel bajlódni, meg olyan eszközt összehozni, aminek feldolgozása eléggé immunis az őt körülvevő, komoly zajforrásokra (bekerülési ár <=> elérni kívánt cél).

    Ami itt fontos, hogy a végpont fogyasztási adatait megfelelő pontossággal képes legyen megmérni, ehhez viszont nem kell egy szintnél jobban bonyolítani.

Új hozzászólás Aktív témák