Új hozzászólás Aktív témák

  • Chal

    addikt

    válasz Chal #10352 üzenetére

    Na, lassan berakom élesbe a locsolóvezérlőt, pár érdekes tapasztalat illetve egy kérdés a relay boardról:

    Az összes ilyen board un. "active low relay", azaz gpio LOW állapotra húz be rajta a relé, és HIGH-ra kapcsol ki. Ez így elsőre eléggé zavarba tudja hozni az embereket, ezt onnét tudom, hogy én is elakadtam rajta, és rengeteget túrtam a netet, külön irodalma van ennek, kilométeres vitákkal :) Sokan megfordítják a logikát tranzisztorral, de teljesen felesleges, a kódban bőven elég lekezelni. A zavar abból fakad, hogy azt feltételezi az ember, hogy könnyen előállhat olyan eset, amikor behúz a relé amikor nem akarja. Viszont gyanúra ad okot az a tapasztalás, hogy simán csak a vcc ráadásakor mégsem kapcsol be egyik relé sem.

    A válasz egyszerű: az optocsatolókra a kontroller (RPI, ESP, Arduino, akármi) VCC-je van bekötve és az adott GPIO. Azaz nem a földhöz képest történik a dióda nyitása, hanem a gpio és a vcc közötti feszültségkülönbség alapján, ráadásul mivel 5V-os a board, ezért 5V-ra nyit az opto (és ez által zár a relé). Tehát tulképpen még csak nem is digitális jelszintvizsgálatról beszélünk - de közben mégis kapcsolódik ahhoz, hiszen gpio-val vezéreljük - így hát nem csoda, hogy sokan belekeverednek.

    Példa a három állapotra:

    gpio LOW: 0V < -> 5V (vcc) = 5V, a relé be fog húzni
    gpio HIGH: 3.3V <-> 5V (vcc) = 1.7V, a relé nem fog behúzni
    gpio nem inicializált: 2.3V <-> 5V (vcc) = 2.7V, a relé nem fog behúzni

    Kipróbáltam amúgy 3.3V vcc-vel is, LOW-ra húzott gpio-val. Nem működik, kell az 5V az optonak, de ezt a specije is egyértelműen írja (megkerestem direkt).

    Én a fentiek alapján biztonságosnak ítélem meg ezt a működést, persze azért ESPEasy-ben beállítom, hogy rakja HIGH-ra boot után a használt gpio-kat.

    Viszont kíváncsi vagyok a véleményetekre azért, mivel nagyon nagy kárt tud csinálni az eszköz, ha mégsem az elvártak szerint működik. Illetve arra gondoltam még, hogy mivel az ördög nem alszik, egy másik ESP-vel, vagy egy Sonoff-al külön kapcsolnám magát a 24V-os tápot (ami a relékhez megy), mint amolyan független master relét. Tehát a locsolás indításakor először a master relét kapcsolná a Hass, majd utána a megfelelő kört a Wemos-ra kötött relékkel. Így ha mégis bármilyen hazárdos működést adna elő a Wemos, vagy a relé board, nem fog tudni kitolni 100m3 vizet a kertre a rendszer :)

    Vélemény?

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák