Új hozzászólás Aktív témák

  • Chal

    addikt

    válasz kicsi kecske #11416 üzenetére

    Ami a leglényegesebb, és még nem írta senki: ha komplett rendszerben gondolkodsz, akkor a gyártók által adott cloud megoldásokat, mobilappokat, és egyéb szoftvereket sajnos el kell felejtened. Ennek az az oka, hogy esélytelen, hogy egy gyártótól meg tudjál venni mindent ami lefedné az összes igényed, és az egyéb szempontokról még nem is beszéltünk (jövőre megszűnik cég, és a lámpát se fogod tudni felkapcsolni, security kockázat, internetfüggés, stb stb..). Szóval a vége az lenne amit nem akarsz: lenne a telefonodon 8 gyártónak 8 féle appja, és persze nulla átjárás lenne közöttük, szóval az automatizálás jelentős részéről is lemondhatnál.

    Ha mindezt el akarod kerülni, akkor sajnos masszívan barkácsolni kell. Ennek az alapja egy saját központi szoftver (nevezzük hub-nak), ami az eszközöket kezeli, illetve ebben kell létrehozni az automatizáláshoz szükséges logikákat, folyamatokat. Jelenleg a két ilyen nagyobb project van, az egyik a Home Assistant (Hass), és a Domoticz, illetve említésre méltó még az openHAB.

    Azonban ezek nem minden gyártó nem minden eszközét kezelik, sőt.. Sok esetben le kell rajtuk cserélned a firmwaret valamilyen opensource megoldásra, hogy tudjál vele kezdeni valamit a gyártói cloud nélkül.

    Ha jól értem akkor a rádiós redőnyt rá tudod kötni a sonoff rf bridgere és azt pedig appból tudod vezérelni, monitorozni pl EWeLinken keresztül?

    Ez a kérdés pl. egy tökéletes állatorvosi lova a témának. Ugyanis ha a Sonoff Bridge gyári sw-jét használod, akkor az szinte biztosan nem fogja mozgatni a redőnyödet. Ha lecseréled a firmwaret rajta olyanra, ami kezeli a redőnyt (pl. Tasmota), akkor pedig értelem szerűem az EWeLink nem fog menni (és itt jön képbe a házi szerveren futó Hass, Domoticz, vagy openHAB.

    Ha egyébként jók a tapasztalatok a xiaomi ajtó/ablak érzékelővel kapcsolatban akkor lehet mégis bevállalom, max utána nézek, hogy appba küldd-e low battery jelet.

    A Xiaomi cuccai pl. kilógnak a sorból (pozitív értelemben). Ugyanis képes őket kezelni a Hass és a Domoticz is natívan, tehát maradhat rajta a gyári firmware (egyébként nincs is hozzá alternatív sajnos). Ez azt eredményezi, hogy két helyről is támadhatod, a saját hub-odból, és a Xiaomi cloudból is. Legalábbis jelenleg ez a helyzet, hogy ez meddig fog így maradni, az a Xiaomin múlik.

    Ami még hirtelen eszembe jut, és hasonló módón kezelik az opensource hub-ok natívan, az az IKEA Tradfri termékvonal (érdemes ránézni, vannak benne jó dolgok), és a Philips HUE, de biztos van még egy halom ilyen. Ezeket a termékeket kényelmesebben lehet integrálni, de nyilván nem adnak olyan rugalmasságot, mint pl. egy Sonoff eszköz, amire alternatív firmwaret telepítettél. A legjobb benne, hogy a kettő nem zárja ki egymást, úgy kevered őket ahogy akarod (persze a kiválasztott hub sw eszköztámogatását figyelembe véve).

    Ja és mégegy tipp: ha nem akarsz sokat barkácsolni, akkor érdemes lehet ránézni a Smartthings megoldásaira. Ők üzleti alapon valósították meg a fent vázoltakat, saját hw-n futó hub szoftvert kínálnak. Itt a topicban nincs vele tapasztalat, mi inkább barkácsolni szeretünk, és opensource megoldásokat hackelni :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák