Új hozzászólás Aktív témák

  • Chal

    addikt

    Volt időm hétvégén, megépítettem az ebus sniffer kapcsolást (roppant bonyolult volt :D). A jelszint illesztésre érdemes figyelni, nálam az Ariston által küldött jel magasabb pár volttal (még jó hogy megnéztem szkóppal), így állítgatni kellett a low/high részeket a kódban. A primitívsége egyben a hátránya is, nem tökéletes küszöbértékek esetén szétesik teljesen a dolog (erre ráadásul az is kihat, hogy nincs semmilyen időzítés, vagy prtokoll értelmezés a kódban, csak bitlapátolás), így az ebusd vagy nem fog látni semmit, vagy tele lesz CRC hibás csomagokkal.

    Szóval kis hangolgatás után az Ebusd-vel meg tudtam etetni a soros streamet, viszont túl sok dologra nem jó sajnos. Az Ebus egy elég szofisztikált állat, van pár nagyon alapvető broadcast üzenet (kazán aktuális működési módja pl.), de minden mást request-elni kell (pl. előremenő/visszatérő hőmérsékletet, gáz fogyasztást, stb..). Szóval írni is kell tudni a buszra, a fenti kis elektronika viszont alkalmatlan erre.

    Az Ariston kazánom esetén látom ciklusokat, viszont semmi mást, csak ezek vannak broadcast üzenetben, a finomságokat kérni kellene:

    boiler boiler_status = boilerstatus=heating
    boiler boiler_status = boilerstatus=circulating
    boiler boiler_status = boilerstatus=standby
    boiler boiler_status = boilerstatus=heating
    ..stb..

    A Tado meg nem kér magának adatot nagyon, ha kérne, akkor a választ el lehetne csípni, de így esélytelen.

    Ráadásul ezek is csak akkor értelmezhetőek, ha megvannak a gyártói dictionaryk (mivel az ebus csak egy layer2 protokoll). Ariston esetén egyetlen ember foglalkozik ennek az összevadászásával (reverse engingeeringgel), nélküle még ennyire se jutottam volna. Vaillant és egyebek esetén úgy láttam, hogy sokkal jobb a helyzet.

    Viszont jó volt látni azért hogy működik a kommunikáció (van fény az alagút végén :) ) , úgyhogy van értelme a következő lépésnek, ami ennek a beszerzése lesz: link

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák