Új hozzászólás Aktív témák

  • st6969

    őstag

    válasz Degeczi #22422 üzenetére

    Nagyon elgondolkodtatott ez az írásod. Egyelőre OFF-ba teszem, bár ha segítetek, lehet, hogy hamarosan okosítanék valamit a fűtésen, és így ON is lehet... :)
    Alapból az a baj, hogy szvsz nem megfelelő módon lett egy régi Kádár kocka fűtési rendszere "korszerűsítve" 10 éve 5 rétegű műanyag csövekkel és lapradiátorokkal. A legnagyobb baj szerintem az, hogy egy kör van, így a körben az utolsó szoba (sajnos pont a gyerekszoba a leghidegebb). A torló szelepekkel sokat játszottam, a helyzet mára sokkal jobb, kvázi fél-1 C-on belüli az eltérés a helységek között, de egyáltalán nem nevezném komfortosnak. A kazán egy Baxi Nuvola 3 Comfort 240Fi, tárolós turbó (nem kondenzációs). Kézikönyve itt.
    Ház alaprajz, radiátorok elhelyezése:

    Azért nem komfortos, mert amikor fűt (mondjuk egy szellőztetés után), akkor viszonylag gyorsan csinál meleget, de amint eléri a beállított 22,5°C-ot (tizedenként állítható), leáll, és majdnem csonthidegre lehűl a radiátor, és sokáig úgy marad. Termosztát szerint tartja a 22,5°C-ot, néha ráfűt egy rövid időre, ha szükségesnek gondolja, de az idő jelentős részében a radiátorok szinte hidegek/enyhén langyosak. 10cm EPS van kívül, és 20cm kőzetgyapot a födémen (bár ez már össze van taposva, szvsz sokat nem ér).
    Kérdésem: jó lenne elérni, hogy a radiátor ne a nagyon meleg és a hideg állapot között ingadozzon, hanem kvázi folyamatosan kellemes meleg legyen a víz benne.
    Ebben segítene vajon a külső időjárás szenzor? Elvileg lehet kapni külön. Illetve érdemes a cél érdekében bármilyen okosításba kezdeni (termosztátos okos szelepek, szobánként hőmérséklet, stb.)?

Új hozzászólás Aktív témák