Új hozzászólás Aktív témák

  • ojb

    tag

    válasz h-yle #36638 üzenetére

    "Kicsit eltántorított amit mittoménmilyen HSZ-ben olvastam egy gázszerelőtől, hogy csak 0-100% üzem működik, és nem tudja magát szabályozni a készülék, de végülis, ha bírja..."

    Maximálisan egyetértek a #36250 hsz-ben is idézett gázszerelővel, ha valóban az Ö általa is felvázolt beállítás szerint működtetik a KonvekPro-t, de csak akkor...
    Több hozzászólásomban is jeleztem, hogy más beállatási mód is létezhet. Én az alábbit használom évek óta kifogástalanul és ellentétben a jelzett 0 vagy 100%-os üzemmóddal, nálam az idő túlnyomó részében 0 vagy 30-40% (csökkentett) üzemmódban üzemelnek az eszközök.

    Talán túl óvatos vagyok, de nem mertem a KonvekPro miatt a gázkonvektor termosztátját 7-es fokozatra ( ~33 ?°C ) tekerni, mert mi is történik, ha véletlenül áramszünet lesz vagy bármi okból a KonvekPro nem fűti túl az eredeti termosztát hőmérsékletet??? :F
    A gázkonvektor megpróbálja és meg is teszi hogy a helyiséget felfűti > 33°C -ra és tartani is fogja ott a hőmérsékletet.
    Ezért nálam a konvektor eredeti hőmérséklet szabályozója 4-es állásra (~23 °C) van beállítva.
    A KonvekPro-ban található potenciométerrel kb 24°C -ra állítottam a kikapcsolási (érzékelő) hőmérsékletet. (Elég hosszadalmas feladat a pontos beszabályozás!!!)
    Ezzel a beállítással elérhető. hogy a konvektor max 23 - 24 fokig tudja csak felfűteni a helyiséget még akkor is, ha a KonvekPro-s buhera esetleg meghülyül, elromlik vagy csak egyszerűen áramszünet van!!!
    Ebből következik, hogy a konvektor távvezérelhetősége -- biztonsági tartalékkal -- lekorlátozódik max 21 - 22°C helyiség hőmérsékletig.
    És valóban, pl 16 fokos hőmérséklet esetében a KonvekPro-n keresztül vezérelve a kívánt hőmérséklet pl 21°C-ra módosul ( Δt = 5°C !!! ) a konvektor először csökkentett üzemmódra kapcsolva kezd el fűteni, majd rövid időn belül átáll 100%-os teljesítményre egészen 19 - 20 fokig, majd vissza csökkentettre és végül a kívánt 21 foknál kikapcsolja a konvektort őrlángra.
    A következő bekapcsolás hiszterézise viszont csak 0.5°C körüli, tehát valahol 20 - 20.5 foknál ismét bekacsolja a konvektort, de már csak csökkentett teljesítményre ui. a helység hőmérséklete alig tér el a kívánttól ( Δt = 0.5 - 1°C !!! ).
    A Δt , ami a konvektor 100%-os üzemmódját aktiválná nem elég nagy!!!
    ( A kívánt min 3 - 4°C helyett csak 0.5 - 1 °C)

    A fenti beállítás esetében kritikus, hogy sem a konvektor termosztátot sem pedig a KonvekPro hőmérséklet állítását (potméter) nem szabad piszkálni, állítgatni a beszabályozás után!!!

    Elnézést kérek kicsit elment a topic eredeti témájától, de az utóbbi időben többször is felmerült a KonvekPro -s kérdés... :R :R :R

Új hozzászólás Aktív témák