Új hozzászólás Aktív témák

  • Andras6800

    senior tag

    válasz szat8 #36976 üzenetére

    1, De pontosan ez. Egy fémes kerámia hőcserélőn kerezstülvezetve a távozó levegőt kinyeri annak a hulladék hőjét (Ez nyáron a hideg, télen a meleg) és átadja a bejövő levegőnek. Létezik amúgy entalpiás hőcserélő is, ami keveri a 2 levegőt kiküszöbölve a levegő kiszáradását ahol ez indokolt.

    2, Részben. Igen, AC klímák jobbára belső levegőt keringetnek. Eközben átszívják egy sűrűn lamellázott fémes egységen ahol vagy hűti vagy fűti. Hővisszanyerős gépek nem hűtik a levegőt alapesetben. Újabbak megegítik, ha nagyon hideg van kint. Tulajdonképpen ez egy sima ventilátor, ami a benti levegőt keresztülfújja egy bazihosszú fémes lamellázott csatornarendszeren aminek 2 szeparált köre van, és ami felmelegszik/lehül. Ezt a hőt adja át a bejövő levegőnek hasonló módon a másik körén.
    Ugye aztán van a bypass, amikor kimarad a hőcserélő. Pl nyáron este amikor kint hűvös van és azt kell bejuttatni.
    Höcserélős szellőztetőkhöz létezik kiegészítő megoldások. Ezekben nem vagyok annyira otthon, meg gyártója válogatja. De amúgy ha megy a klíma már akkor mellé a hőcserélős rendszer jól kiegészíti. Amikor hűtesz a klímával nappal a hőcserélő lehül. bejövő meleg levegőt hűti. Olvastam egyik topicban egy tag hsz-ét, aki egy 5kW-os klímával kifűti majdnem egész télen az erősen szigetelt házát így.
    Persze ez nagyon som dolgon áll: tagoltság, hőérzet, hőigény ...

    A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!

Új hozzászólás Aktív témák