Új hozzászólás Aktív témák

  • Chal

    addikt

    válasz Olympia76 #39154 üzenetére

    Anélkül hogy a grafikonod boncolgatásába jobban belemennénk (ahhoz amúgy is kellenének fogyasztási és termelési adatok is fázisonként), nagyjából sajnos az a helyzet, hogy átlag háztartás az éves termelésének úgy a 30%-át tudja helyben hasznosítani. Ez az érték gyakran visszaköszön napon belül is, de nyilván nyáron sokkal-sokkal rosszabb tud lenni az arány, télen meg sokkal jobb (mert akkor nagy kevés a termelés, és azt a keveset könnyebb is saját hálózaton belül hasznosítani). Ha elkezdesz rá figyelni, automatizálni, és egyéb trükköket bevetni, akkor ezt az értéket tudod növelni (vagy nem, fogyasztóktól és fogyasztási jellegtől függ a dolog nagyon erősen), ha jól rémlik az ezzel kapcsolatos statisztikák azt mondják, hogy életszerű körülmények között úgy 50%-ig lehet eljutni, de akkor nagyon ki van hegyezve/automatizálva minden.

    Életszerűtlen példa: egyetlen fogyasztó ami 3 fázison mindig szimmetrikusan terhel, és mindig pont annyit vagy többet mint amennyi a termelés. Ugye ez megoldható pl. egy elektromos autóval és automatizálással, de lássuk be, hogy ilyen háztartás nincs, mert nem csak 1db napelem szempontjából ideális fogyasztó szokott lenni, másrészt meg az autót (ha van egyáltalán) sem mindig napsütésben töltik. Összeségében persze kijelenthető, hogy nyilván bármilyen 3 fázisú nagy akkus fogyasztó jelentősen előre tudja mozdítani a fenti arányt, nem csak az autó, csak hát ing-gatya ugye...

    Szóval ahogy azt már előttem is leírták, egyrészt akkor kell fogyasztanod, amikor termelsz, másrészt szimmetrikusan, mert az inverter is szimmetrikusan táplál be. A példánál maradva, illetve azt megfordítva: van mondjuk 3kW termelésed mindegyik fázison (tehát összesen 9), van egy elektromos autód, ami tölt éppen 6kW-al, de csak 1 fázisú a fedélzeti töltője (nem mindegyiké 3 fázisú). A végeredmény: 6kW visszatáplálás (a két nem terhelt fázison 2x3kW), és 3kW vételezés (a terhelt fázison 6-3kW). Mindeközben ha szummát nézel, akkor ugye termelsz 9kW-al, és fogyasztasz 6-al, mégis vételezni fogsz, viszont a szaldós elszámolás ezt most még "elsimítja".

    Sajnos ez ilyen, és a szaldó megszűnése után fog fájni majd igazán, bár még senki nem tudja, hogy fogják mérni pontosan (perpill az órák így mérnek, ahogy itt leírtam, egyrészt sw kérdése, másrészt db oldalon is van lehetőség simításra, ahogy azt több országban meg is teszik, ahol bruttó elszámolás van).

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák