Új hozzászólás Aktív témák

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz Bici #19801 üzenetére

    "Túl kicsik voltak ahhoz, hogy széllel szemben pisáljanak, és semmi olyat nem mutattak fel, amitől elég nagyra nőnének, hogy meg tarthassák az elveiket."
    Ez így ebben a formában szerintem nem igaz. Felmutattak valamit, azt, hogy ez volt az egyetlen nagyon nagy mértékben (felületet is beleértve) testreszabható böngésző, aminek megvoltak a gyökér bugjai ugyan, de nem ez volt a legnagyobb hiba, hanem hogy idióta gyökerek voltak a marketingeseik, már ha voltak egyáltalán; nem mondok újat azzal, hogy - akár hazug és manipulatív (ld. Chrome) - reklámok nélkül sajnos nem lehet igazán nagy népszerűségre és ismertségre szert tenni.
    Láttál bárhol komolyabb Opera-reklámozást? Én nem. Láttál Chrome-reklámokat? Szinte mindenhol. Ahogy annak idején a Firefox is rendkívül agresszív kampánnyal lett népszerű, mert ők felfedezték, hogy anélkül nem fog menni. Az Opera érthetetlen, hogy erre miért nem szánt pénzt, ha talpon akartak maradni radikális változtatások (lásd korábbi böngésző totális kidobása, ami most történt) nélkül. Ezzel együtt természetesen nyilván maradt rengeteg örökség a kódban, amit előbb-utóbb újra kellett volna írni vagy pedig kidobni; az alkalmazkodás viszont most úgy történt meg, hogy kidobáltak mindent, ami igazán Opera volt, és lett belőle egy tucatböngésző, borzalmas "újításnak" nevezett dolgokkal, hatalmas tömeg által követelt régi feature-ök kukázásával (lásd könyvjelzők), egy rettenetesen gagyi és igénytelen saját extensionnel annak pótlására, borzalmas kommunikációval (sok mindent nem voltak hajlandóak felvállalni, hogy nem fogják implementálni, és nem is tervezik, vagy épp tervezik/meglátják, ezért türelmet kérnek, amivel nagyon sok ember megnyugodott volna), és még sorolhatnám, csak kicsit hosszú lenne a lista. A baj ezzel, hogy a butaság és dilettantizmus például abban a kiegészítőben csak úgy süt a "megújult" Opera-brigádról. Reménykedem azért, hogy a jövőben nemcsak csőlátású emberek lesznek majd a brigádjukban.
    A kompatibilitás és gyorsaság tök jó dolog, annak szerintem mindannyian örülünk, de nem ilyen áron.
    Sajnos tényleg össze lett drótozva minden mindennel, pedig annak idején folytattunk itt a topicban egy vitát arról, hogy ELMÉLETBEN attól még, mert böngészőmotor-csere történik, nem kellene, hogy egy csomó hasznos feature repüljön a kukába, ha valamiféle absztrakciót/rétegezést belevittek a kódba. Nem ez történt, ezért sajnos tényleg olcsóbb volt valami teljesen új alapról kezdeni.

    Sk8erPeter

Új hozzászólás Aktív témák