Új hozzászólás Aktív témák

  • k-dani

    csendes tag

    Ha már előjött a Link Aggregation, én is érdeklődnék vele kapcsolatban.

    Itthoni hálózatomat építeném ki.
    Gigabites Digi internetem van, Asus RT-AC65P routerrel. Van egy Zyxel NAS520 típusú NAS-om, aminek két gigabites portja tudja a Link Aggregationt (erről a NAS dokumentációja az egyik helyen azt írja: "The NAS uses Link Aggregation to provide load balancing and fault tolerance. The switch must also support LACP", egy másik helyen meg: "Link Aggregation: Select this option to use IEEE 802.3ad port link aggregation to combine the two Gigabit Ethernet interfaces into a single logical link."). Nem fogom tudni magam kiképezni a rászánható kb. 10-20 órában a téma szakértőjévé, de azért próbálok utánaolvasni.

    A fentebb is linkelt TP Link TL-SG108E youtube videó hozzászólásai között például ilyeneket olvasok:
    "I've read on TP-Link site that this switch uses static link aggregation and not LACP"
    "The LAGG on this switch is a static LAGG. It sucks but you can't use LACP or anything more advanced."
    "this switch, does not support increased LAG speeds only Failover"
    "It’s just a shame it doesn’t support LACP Link aggregation"

    Ezekből számomra az derül ki, hogy a 16 portos testvérével nem tudnám kihasználni a NAS Link Aggregate funkcióját.

    Megoszlanak a vélemények, hogy van-e egyáltalán értelme használni a funkciót (a topikjában teszt is van linkelve, ahol sok előnye nem mutatkozik, igaz, a tesztkörnyezet nem feltétlenül egyezhet az én felhasználási módommal). Ha jól értelmeztem a dolgokat, akkor a teaminggel egy kliens nem lesz képes nagyobb sebességre, meg a merevlemezek se lesznek gyorsabbak, viszont több kliens használatával, és a NAS-on több eszköz elérésével talán lenne értelme használni. Arra gondolok, hogy a NAS-ra a RAID lemezeken kívül rá lehet dugni USB3-as eszközöket is (meg memóriakártya olvasója is van). A NAS-on zenéket, filmeket (linux disztribúciókra gondolok:) tárolok, meg egyéb saját adatokat.

    A hálózaton lenne 1-3 laptop/PC (néha wifi, néha kábel), 1-3 tv (némelyik wifi, némelyik kábel, a rendelkezésre álló kábelek függvényében), nyomtató/szkenner (wifi és kábel is lehet), 1-3 hálózatos médialejátszó (jelenleg Raspberry és Amlogic S905, film és zene lejátszására, leginkább kábelen) és még telefon, tablet, néhány okos eszköz wifin (és egyelőre nem tervezem, de talán a jövőben lehet még játékkonzol itt-ott).

    A tervem, hogy az előszobába jön a Digi, ott rögtön csatlakozik a wifi routerem és tennék oda egy switchet. Ebbe dugnám a NAS két portját, és innen ágazna szét az Ethernet 4 szobába (meg a koax a tv-knek), falba vésett csövekben (valószínűleg sok helyen kell majd vésni, úgyis épp kisebb lakásfelújítást szeretnék a szobák újrafestésével). Úgy számolok, hogy kb. 11 kábel menne a szobákhoz (részletezve: nappaliba 2 helyre 2-2, szoba1-be 2 helyre 2-2 - külön falakon a rugalmasság miatt, szoba2-be 2 - itt csak 1 fal alkalmas, szoba3: ide már fixen megy 1 kábel bevakolva és most azt a részt nem szeretném újravésni/festeni), kell 2 a NAS-nak, meg 1 a router felé, tehát 16 portos switchet keresek, ami kompatibilis a NAS-om Link Aggregate funkciójával. Esetleg a kábelek számát csökkenthetem, ha nem minden fali csatlakozó dupla portos, de így is kellene a switchen 11-12 port.

Új hozzászólás Aktív témák