Új hozzászólás Aktív témák

  • NagyVuk

    újonc

    Üdv a topiknak!

    Mint új rádió-érdeklődő jelentkezem, sikerült nekem is véletlen belerohanni ebbe az egész matézisba. Távolról csak egy kis gödörnek tűnt, de egy egész víznyelő ez, ami beszippant.

    Eredetileg kerekes-túrázáshoz kerestem valami komm megoldást, teljesen véletlen útbaesett egy ismerős-ismerősének a porosodó UV5R-je (meg még egy-két kisebb PMR játék-rádiója, meg egy kontaktos kocsi-CB-je). Elkezdtem az Youtube-on megnézni, hogy hogy is lehet ezt kezelni, és egyszercsak kinyílt alattam a föld is (avagy inkább felettem az éter).
    Csavartam is rá gyorsan egy hoszabb kupakot (Nagoya 771, nyilván a köznép egyik 'utángyártott' verziója), hogy halljon is valami érdekeset, és fel-CHIRP-eltem.
    Továbbá hirtelen felindulásból rendeltem egy RTL-SDR-t (vagy egy annak kinéző tárgyat, de legalább jó review-kkal), hogy ne csak egy pörgő számmal tudjak aktivitást keresgélni. Majd ideér.

    Köszönöm a fórumnak az összeszedett amatőr tananyagokat, tömöm is a fejembe, hogy holmi huncut útszéli betyár helyett frekvenciatisztelő rádió-állampolgárt képezhessek magamból.

    Továbbá, hogy hozzá is adjak, szeretnék mondani egy-két észlelést Szegedre:
    - 468.61875 -- SZKT freki : tömegközlekedés, rettenet aktív, valami régi index fórumról kurálva, elsőkézból lehet hallani a vihar okozta közlekedési károkat
    - 164.78125 -- TAXI : a listában felsorolt 6x3 taxi frekijén Szegeden is nagyon megy az élet
    - 164.90625 -- TAXI (megerősítés): a Lugosi nevű user észlelését megerősítem, valóban itt is lehet hallani taxi-foszlányokat
    - 446.05625 -- PMR 5: úgy vettem észre, hogy Szegeden ezen a csatornán/frekin van egy sajátos (és eddig barátságosnak hangzó) élet

    Úgyhogy kösz a magas színvonalú topikot, igyekszem én is képezni magam belőle és megpróbálni visszaadni bele, ahogy sikerül.

    Üdv!

Új hozzászólás Aktív témák