Új hozzászólás Aktív témák

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz gyurkikrisz #8021 üzenetére

    Hi! Később remélhetőleg meg fogod érteni ezeket, de egyébként jól látod, sajnos a kezdőknek szóló könyvekben is gyakran elkövetik azt a hibát, hogy olyan dolgokról kezd el magyarázni a szerző, ami egy kezdőt még rohadtul nem köt le, nem érti, még nem érdekli, és még azt sem tudja, mi fán terem egyáltalán a programozás, tehát lényegében teljesen értelmetlen ezeket a dolgokat elmagyarázni. Annak idején én is átéltem, és ilyenkor igazából nem a könyv olvasójával van a baj, hanem az íróval, mert szarul magyaráz, nem képes beleképzelni magát a tanuló helyébe. Egyetemi előadók is sokszor csinálják ezt. Mint az első Prog1 előadásunk, először még a perifériákról magyarázott (billentyűzet, egér), meg egyéb blablákról, aztán egyszer csak ott tartottunk, hogy egy C-kódot mutogatott, és a kettő között pár perces differencia van. Annak, aki előtte sosem kódolt, ez nem egy túl kellemes váltás. Szerintem először azt az érzést kellene kialakítani az érdeklődőben, hogy akarjon mélyebbre ásni, legyen sikerélménye, hogy érti, amit olvas/hallgat, ne pedig egyből a "mi az anyádról beszélsz?!", "hol vagyok?!"-kérdések merüljenek fel benne. Nem elég nagytudásúnak lenni, ha az ember tanítani akar, akkor átadni is kell a tudást, az külön művészet.
    Egyébként nem erről a könyvről van szó véletlenül? :) Most belenéztem, és tényleg szó van ezekről még viszonylag az elején, pedig ez emlékeim szerint egész jó kis könyv az alapok szájbarágós bemutatásához. (Persze lehet, hogy van más/jobb, nem tudom, én magyar nyelvű, kezdő oktatókönyvek közül csak ezt ismerem, és sztem jó kiindulópontnak tűnik.)
    Javaslom, hogy ezeket a részeket olvasd el, és ha elsőre nem is érted, haladj tovább, majd később összeáll, ha több ismeret birtokában újraolvasod ezeket a kis részeket. Semmi probléma nem származik abból, hogy elsőre nem tiszták ezek a fogalmak, ráérsz még felfogni őket.
    Ami fontos, hogy sokat gyakorolj, tehát ne csak olvass, hanem kódolgass is folyamatosan, abból tanulod a legtöbbet, és úgy az elméletet is sokkal gyorsabban felfogod, hogy "aha, már értem, szóval ezért működik így".

    Sk8erPeter

Új hozzászólás Aktív témák