Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Crystalheart

    senior tag

    válasz biker #11 üzenetére

    Persze, csak arra akartam célozni, hogy a sajtok tönkremenetele semmiféle káros adaléktól nem függ: ha éppen megfelelő táptalaj egy, a te hűtődben tanyázó bacinak, ami 10 fokon még képes szaporodni, akkor az el is szaporodik. (Ezért van, hogy minden hűtőben ugyanannak a tejterméknek felbontva más az eltarthatósága, ki kell tapasztalni.) 3-4 °C-on már mindenféle sajt nagyon sokáig jó marad, de a legtöbb hűtő le sem megy addig. No meg, azok, amik a hűtődben hamar tönkremennek, nem is három hónapig érleltek, általában 2 hétig, vagy akörül szokták a sima félzsíros sajtokat. Az ennél keményebbeket/szárazabbakat, reszelni valókat, vagy a penészeseket persze tovább.

    (Nálunk van a piacon, aki bőven 3000 alatt árulja, röhej. Az övé sima gomolyasajt, azaz kultúra nélküli, de még azt is minimum egy 3500 fölött kellene. Ja, egyébiránt a kecskesajt mindig fehér marad. :) )

Új hozzászólás Aktív témák