Új hozzászólás Aktív témák

  • KROK640

    veterán

    válasz fatpingvin #29527 üzenetére

    Ahogy HCL is írta, minden generációnak megvan a maga felülete. Végülis chaten sem egészen élőben megy a beszélgetés, de nagyobb esély van rá, hogy hamarabb kap választ. A fórumban nekem pont az tetszik, hogy könnyű visszaolvasni, és több hónapos HSZre is lehet válaszolni, a téma struktúra is sokkal áttekinthetőbb mint egy folyó beszélgetés. Mai napig sokkal szíveseben fórumozok, mint chatelek vagy discordozok, ezeket mind rosszabb megoldásnak tartom mint a fórumozást.
    Az új hullám hiányolásával viszont nem is tudom, hogy hogy legyek : A 2000-es években többek között a gamestar fórumon is moderátorkodtam, és emmlékszem, hogy 2005-2009 viszonylatban (amikor kezdett széles körben elterjedni igazán az otthoni net) kifejezetten kemény kihívást szolgáltatott számunkra az új hullám, ami egyrészt jelentősen fiatalabb fórumozókból állt, mint a mi generációnk mikor elkezdett fórumozni, másrészt egyfajta sajátos játszótérnek tekintették a fórumot, a szabályzatot pedig csupán valami halovány ajánlásnak, nem pedig betartandó dolognak.
    Többen csinálták, hogy beléptek egy (akár) szakmai topicba és elkezdtek chatelni mindenféléről ami eszükbe jutott, a fürdőszoba színéhez passzoló szappantartó megvásárlásától, a délután hányra menjenek le gördeszkázniig mindenféléről. (mindezt mondjuk egy Intel VS AMD topicban, ahol 15 oldalon át megy ez, és közben van kemény 3-4 értelmes ontopic hozzászólás régi tagoktól). Nem egyszer volt olyan, hogy hazaértem, felnéztem a fórumra, és látom, hogy 350-400-500 off topic hozzászólás született csak aznap, csupa egy soros, a topichoz véletlenül sem passzol, na akkor nagyon nem örültem. Ennek lett végül az a megoldása, hogy létrehozuk a "neves topicokat" ahol a tagok nevei volt a topic címe és oda bármit írhattak. Persze amellett, hogy frankón klikkesítette a fórumot, ami később különféle "tömegverekedésekhez" vezetett, a neves topicok tagjai egy időben szívesen estek egymásnak, és vívtak ilyen-olyan komment háborút. Tulajdonképpen "bandáztak" és "bandaháborúztak" csak épp virtuálisan, mi meg a rendőrség voltunk akiknek takarítani és rendet fentartani kellett.
    Volt olyan szombat este mikor hamarabb kellett a szórakozásból hazaérnem, mert felhívott egy-két user telefonon, hogy a fórumon elszabadult a pokol... mire hazaértem többszáz, a fórumszabályzat legkülönfélébb pontját szegő hozzászólást állhattam neki törölni, és majdnem egy tucat embert kellett kitiltsak.
    Akkoriban jelentek meg a trollok is, akik külön sportot űztek abból, hogy a szabályzat legapróbb hibáit kihasználva húzogassák a modik és adminok bajszát, végelláthatatlan kommentcsatákat vívjanak stb.
    Nem volt egy könnyű időszak, és ha erre gondolok kicsit sem vágyom az új hullámra, mert nem akadémiai tagok jöttek, hanem leginkább 10-20 év közötti frusztrált gyerekek nézték játszótérnek és a "felnőtt" bosszantás büntetlen lehetőségének a fórumot.
    Persze megvolt a varázsa annak mikor Pesten összeülve megbeszéltük egy-egy fórumtalin, hogy miképp kellene rendbeszedni az új tagokat, és örülés mikor 1-1et megszivattunk, vagy láttuk, hogy használ a nevelés, de alapvetően elég sok extra nehézséget szült annak fényében, hogy próbáltunk megőrizni egy színvonalat. Ha nem megy akkor a régi tagok vándorolnak el...

    Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

Új hozzászólás Aktív témák