Új hozzászólás Aktív témák
-
csucsu21
aktív tag
Sziaztok az egyik carolina reaperem levelein fekete foltok jelentek meg nem nagyok de az egész levélen szét szórva. még csak 2-3 levélen vettem észre szerintetek mi lehet?
tápozni még nem tápoztam azt majd csak kb május közepén addig szerintem elég ami a földben van. a válaszokat előre is köszönöm.
Sajna jobb képet nem tudok csinálni róla de a levél szélén valamennyire látszik.[ Szerkesztve ]
Az élet olyan, mint a motor be kell rúgni másként nem megy !!!
-
Tsmc
újonc
válasz csucsu21 #3655 üzenetére
Hát, ennyiből ezt nehéz lesz. Ha nem fertőzés, akkor akár káliumhiány is lehet. Az levélszélen szokott először megjelenni. Bár az inkább barnulással jár. Vagy foszforhiány, de akkor az ér is vörösödik. Ha foltok ha az érközben jelentkeznek mindenhol, az lehet xanthomonas baktérium is. Ha inkább kiterjedtebb folt, az lehet alternáliás levélfoltosság. Vagy szimpla tartási gond.
[ Szerkesztve ]
-
csucsu21
aktív tag
Hát azért ennyire még nem fekete. lehet akkor megpróbálok egy kis tápot hátha valami hiány remélem nem lrsz vészesebb. ha esetleg valami féle baktérium a többi paprikától érdemes külön rakni ? Köszi a válaszokat.
Sajna nem egy fotó bajnok a telóm.
[ Szerkesztve ]
Az élet olyan, mint a motor be kell rúgni másként nem megy !!!
-
csucsu21
aktív tag
Olvasgattam amit linkeltél szerintem peronoszpóra lesz külön rakom a beteg leveleket leszedem nem.tudom mvel tudok ellene védekezni hogy ne jelenjen meg újból? Már ha egyáltalán az de jobb ötletem nincs köszönöm a segítségeteket.
Az élet olyan, mint a motor be kell rúgni másként nem megy !!!
-
Tsmc
újonc
A Champion "Ökológiai termesztésben engedélyezett". Nem vagyok vegyszerpárti, de van amikor muszáj. (Amúgy konteóhívő se vagyok, de valahogy fura nekem ez a sok rezisztens baktérium, vírus, gomba...az evolúció évszázadokban, évezredekben mér. Mégis sorra jelennek meg olyan betegségek, amik ellenállnak a pár éve még működő vegyszereknek. Persze ha a pár forintos rézgálic még mindig mindenre jó lenne, akkor nem lenne profitja a vegyszergyáraknak...
Szerintem két labor lehet náluk: az egyikben a mutánsokat gyártják, a másikban hozzá az ellenszert.... -
Exian
őstag
Idén is ültettem abból a fajtából, ami már több éves generáció magja, saját termésből, saját szárításból. Apámtól kaptam X éve, "paprika fa" néven az első palántát.
Ugyanakkor ültettem, mint a többi magot, de már látszik, hogy ez tényleg más, mint a többi A név csak fantázia, hogy paprika fa, de a többi fajtához képest tényleg sokkal nyúlánkabb, nagyobb hajtást hoz és sokkal vastagabb is lesz a törzse. Kis ügyességgel igazi kis fácska nevelhető belőle.
[ Szerkesztve ]
-
looser
addikt
LIDL-ben van most háromféle szósz, a Bring the pain már egy jó közepes, legalábbis nekem és szerintem legtöbbünknek bőven elegendő :-)
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A jobboldalit kóstoltam, a felirat az üvegen kissé túlzás. Érdekes íze volt, nem rossz, de érződik rajta az ecet.
Exian: valamelyik Cheyenne fajta nekem is ilyen volt, 80cm felett voltak az oszlopok, mikor elhoztam őket a céges ablakból. Teremni már nem tudtak mert későn lettek ültetve, csak a virágzásig jutottak.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Exian
őstag
válasz CPT.Pirk #3673 üzenetére
Ezek is Cayenne szerűségek szerintem. Tavaly ilyen volt a termése, csak ez vissza lett "fokozva" (metszve).
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Tavaly volt ilyenem is: [link] Ennyire nem kellett volna megnőnie, ugyanennek a magnak a többi példánya normális méretű, bokros csilit eredményezett. Csak ez az egy lett ilyen oszlopos, de amúgy ugyanazok voltak.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
BobChemistry
őstag
Sziasztok.
Egy hete ültettem el kétféle (habanero-martinique és 7-pot-strain) chilimagot de még se híre se hamva a hajtásoknak. Nem csíráztattam, egyből tőzegcserépbe, földbe tettem őket. Kb. 24-26 fokon vannak. Valóban ennyi idő kell nekik?
Bármilyen közel vagy valakihez, végtelen a távolság köztetek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz BobChemistry #3684 üzenetére
Egy hét az csak kivételes esetekben elég a csírázásra, várj még türelemmel.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Kurzuh
aktív tag
válasz BobChemistry #3684 üzenetére
Ilyenkor már nem késő az ültetés?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ezek itt a "Tamási rettenetes" új generációja. Levágnátok az oldalsó ágakat? Hagytam teremni korán, attól lettek ilyen furcsán növőek.
Kurzuh: technikailag igen, de ha most ültet, a nyárra akkor is simán fognak teremni. Tavaly júniusban vetettem a fenti rettenetesből egy sort szabad földbe, azok is simán beértek még.
Persze ha megnézed pl. a Kapszaicin függők fb csoportot, ott már mindenkinek 15cm feletti palántái vannak.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Exian
őstag
Ismeritek EZT?
Lehet, hogy én vagyok gyenge, de ez valami ultra brutál Nekem 1 kis csepp bőőőven elég egy nagy tál levesbe, erősen sziszegek tőle, pedig bírom az erőset.
450 Ft ez a kis 13ml-es flakonka (akkora, mint egy szemcseppes üvegcse), de hónapokig, talán egy évig is elég nekem.
Nem tudom hogyan és miből készül, de a "Gyermekek elől elzárva tartandó!" felirat nem vicc, ez tényleg veszélyes anyag, ismétlem, nekem egyetlen kis apró csepp bedurvít egy tál levest/kaját nem kicsit...
Próbálta már más is?
Pécsett tudok beszerzési helyet. Nem fizetnek a reklámért, de érdemes kipróbálni!
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Exian
őstag
válasz CPT.Pirk #3689 üzenetére
Igen, de bizonyos esetekben éppen ez a nagyon jó és előnyös benne! Nekem éppen ezért vált be. Olyan, mint amikor pl. koktélt vagy likőrt készítünk: nem jó a pálinka, ahhoz tiszta szesz kell! Épp azért, hogy ne legyen jellegzetes íze, csak a tömény, nyers, íztelen, szagtalan erő (alkohol).
Így vagyok ezzel a cseppel is: vannak kaják, amikor csak csípősség kell, mindenféle jellegzetes alapanyag (paprika) íz/illat nélkül, olyankor nagyon jó ez. Ha chili ízt/illatot akarok, inkább nyers, friss termést kapok be.
Pirk, Te is pécsi vagy: ha netán még is érdekel és kipróbálnád, az uránvárosi Tacskónál lehet kapni a füstölt árusnál, bár szerintem leugorva Hidasra (közel van) olcsóbb a készítőnél, van a címkén telefonszám, lehet, hogy megkérdezem tőlük, hogy kihagyva a kereskedőt mennyiért mérik Bár 1-2db-ért nem érdemes leautózni.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Köszi, de idén lesz saját Trinidad Scorpion meg Carolina Reaper csilim is, szóval a kemény kategória meg van oldva. Amúgy a csepp hátránya, hogy csak folyékony ételhez jó, másikban nem igazán keveredik el, még pörkölt is csak határeset.
Amúgy ha rám hallgatsz, a következő pörköltnél már a hagymás alapba dobj be egy kb. harmad Trinidad Scorpiont. Iszonyatosan finom lesz tőle a pöri és megfelelően erős is. Az az aroma ami meg kijön belőle főlés közben, hmmm.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Exian
őstag
Nemtudom, én ebből nehezen tudnék elképzelni 2 cseppnél többet. Pedig edzett vagyok én is Ugyanezt a fajtát használtad? Meg aztán lehet, hogy nem minden gyártási tétel ugyanazt az erősséget tartalmazza. Amit én kaptam, az a brutális kategória, az biztos
Hogyan készítesz olajat? Én is szeretnék majd hasonló saját chili olajat, csak még a "hogyant" nem tudom.
Tippek, ötletek? Ugyan olyat szeretnék, mint ez a kis üvegcse.
Ez a kérdés mindenkinek szól, akinek van fogalma a hasonló chili olaj készítésről.
[ Szerkesztve ]
-
BobChemistry
őstag
válasz CPT.Pirk #3685 üzenetére
Rendben, köszönöm
Kurzuh: most kaptam meg a magokat. Jobb lett volna bő egy hónappal hamarabb tudom, de nem volt mit tenni. Ha kihajtanak és megerősödnek, ki tudom tenni az erkélyre őket, ott hátha erőre kapnak és nyár végéi teremni is fognak.
Jövőre hamarabb nekikezdekBármilyen közel vagy valakihez, végtelen a távolság köztetek.
-
Jofi81
őstag
Igen, ugyanez volt, de 2-3 éve, nem tudom, azóta változott-e.
Az olajat nagyon egyszerűen csináltam. A habanerokat félbe vágva sütőtálcára raktam, vágott felükkel felfelé. Meglocsoltam olívaolajjal, majd megsütöttem. A megsült habanerokat üvegbe raktam, majd felöntöttem olívaolajjal. Hagytam állni benne pár hónapot (de kevesebb is elég), majd leszűrtem és szemcseppentős flakonokba raktam.
-
kmisi99
addikt
válasz BobChemistry #3694 üzenetére
Örülök, hogy más is hasonló cipőben van mint én. Engem majdnem elrettentettek, hogy hűű hát van aki már tél végén csíráztat stb, aztán már azt hittem semmi nem lesz belőle. De akkor van remény. Én egy hete kezdtem csíráztatni.
A többiektől kérdezném
A serrano és habanero magok nagy részének már 2-3mm kis gyökere nőtt ki. Mikor ültessem ki őket? Itt egy kép, szemléltetés ként van ott a memóriakártya.
[link]1-2 tippet kérhetek, hogy most hogy merre tovább? Kertes házban lakok, dugjam rögtön földbe? Van itthon házi termőföld ami mindenféle növényi maradékokból, van illetve a csirkék is megdolgozták alaposan. Viszonylag elég jónak mondanám, mindig ebbe vetünk és elég hatékony más zöldségeknél.
[ Szerkesztve ]
-
-
Holmatro
újonc
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem! A paprika palántáim (kosszarv, marconi, serrano levelein kb. 2 hete apró göbök jelentek meg, viszont megvizsgálva nem állati eredetű a dolog(pl. tetű). Bizonyos szögből nézve olyan, mintha meg lenne sózva. Mindkét oldalán megfigyelhető. Találkozott már valaki ilyennel?
Lehetséges hogy valamilyen makro/mikro/mezo elemből túl van adagolva?
A fotók:
Köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen