Új hozzászólás Aktív témák
-
Hm, nekem az okostelefon pl. ad többet, mint a buta. Mindenkinek más. Most, hogy melóhelyen nem tudok nagyon netezni a benti gépről, jól jön, hogy nap közben a telefonról tudok reagálni a magánlevelekre. Meg amennyit az asszonnyal boltokba kell mászkálni, ott is hasznos.
Navigációnak is használom, csillagtérképnek, zseblámpának, stb.Mutogatni való hater díszpinty
-
Hát mára valahogyan mind a két oldal elfelejtette, hogy minőségi meló nem olcsó. Semmiért nem akar senki fizetni, de a cégek sem szeretnek dolgozni. Ingyen fotós, ingyen autószerelő, de a tehetősebbeknek is minden ingyen kéne. Cégeknek is.
Mondjuk ezzel párhuzamosan legalább drágán is kaphatsz kontár munkavégzést.Mutogatni való hater díszpinty
-
arnyekxxx
veterán
Nálunk a kilós szocialistakenyérgyári kenyér szarabb volt mint amit most vehetek. Lehet, hogy máshol francia pékek sütötték a szocialista ipar remekekenyeret, mindegyiket egyesével megszeretgetve, de nekem ebből anno nem jutott, szóval számomra az a tény, hogy a kenyerek nem lettek szarabbak.
Nagyanyámnál a faluban élmény volt a kétkilós kerek kenyér, de ott nem is az ipari tömegkenyeret árulták amit nálunk a nagyvárosban.
-
MageRG
addikt
"...akiknek az első szempont az ár, nem biztos, hogy igénytelenek, lehet, csak szegények..."
Úgy értettem, hogy ez két halmaz, aminek van metszete. Nyilván aki ritkán lakott helyen él, és nincs a környéken normális pék, annak sincs sok választása.Egyébként Mo.-n egy többször volt az az érzésem hogy hozzánk csak a vérgagyi jön olcsón, meg a csúcskategória aranyáron. Jó ár-érték arányú középkategóriát nagyon nehéz találni.
"What is bravery, without a dash of recklessness!"
-
Geller72
veterán
Engem sokkal jobban zavar az, hogy ez az általad jelzett szegény réteg agyban számolja, hogy a zsemlével, vagy a száraz kenyérrel jár e jobban (igen, nálunk sajnos az utóbbit is lehet pénzért kapni). Miközben simán átmegy utána a dohányboltba és megveszi a kellékeket. Mindezt úgy, hogy enni nincs mit, de a négy tagú családból négyen dohányoznak. Aztán hazafele bemegy a kocsmába és iszik hitelbe 4 sört, darabontként 320-ért. Hidd el, hogy itt nem kimondottan a pénzel van a baj, hanem sokkal jobban agyban.
Nálunk a faluban volt maszek pékség. Ha szar kenyeret sütött, másnap reggelre tele volt dobálva az udvara (jobb esetben) a ramaty kenyerekkel. Eléggé le tudta szűrni a probléma forrását. Nem mellesleg mi még otthon sütött kenyeret ettünk legtöbbször. Régen a problémák sem azok voltak, amik most.
Amúgy mintha rémlene, hogy az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok sokat változtak az elmúlt évtizedekben. Azaz régebben tudomásom szerint eleve sokkal jobb kenyérgabonáink voltak. A mostani lisztekkel szemben támasztott követelmények is mások. Több fajta liszt van. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy több, jobb fajta liszt. .[ Szerkesztve ]
-
-
félisten
Fejér megyei kis városban elek.Nálunk még a maszek pék kenyere ,amit itt veszek az utcában,de a a többi 5 pékség amit így hirtelen tudok,azok is remek,finom kenyeret sütnek.Lényegesen jobb lett a pékáruk minősége és mennyiségi fajtája,mint annó,nem is tudom hogy mondhatsz ilyen dolgot.
Nem mai legény vagyok,en még vettem 50 filléres kiflit magamnak de hogy jobb nem volt a kenyér mint most,az biztos.Ma bemegyek a pékségbe és vehetek korpás,rozsos,barna, felbarna fehér,kovászos,paraszt stb kenyeret.Elelmiszermernok a nővérem,most ellenőr,volt bent több pékségben is már nálunk vizsgálaton.Lisztbol készül a kenyér ma is.Van több pékség,lehet válogatni.Aki becsületes és minőségi anyagokkal dolgozik az meg él ma is."A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
arnyekxxx
veterán
ha az "alap" kenyeret nézzük, a fehér kenyeret, nálunk a cocci fehér kenyér lényegesen jobb volt, mint amit most a teszkóban és más, nagyipari sütödékben vehetek.
Nálunk meg nem. Egy 175Ft-os Auchan házi kenyér vagy az Interspáros kilós félbarna köröket ver állagban, kinézetben, ízben, eltarthatóságban arra amit anno a kenyérgyár szállított a helyi ÁFÉSZ boltokba
Ez van.
-
Geller72
veterán
Ok, akkor máshogy mondom. Gabona és gabona közt is óriási a különbség. Aztán van étkezési és takarmányozási célokra szánt gabona. Hallomásból tudom, hogy a malmoknál ez a határ, khm. hogy is mondjam. Elég képlékeny. Ha a te elveid mentén mennénk, akkor igazából kizárólag egyfajta, azonos áru (és minőségű) lisztet lehetne kapni. De mégsem így van. És ha a kiskereskedelmi forgalomba nem így van, akkor a malomiparban még nagyobb különbségek lehetnek és vannak is.
És ugye ott vannak az állományjavítók, adalékok, térfogatnövelők, stb.
És akkor a lisztfajták. ."Az adalék anyagok csábítóak lehetnek, megkönnyíthetik például a tészta gépi feldolgozását. A gázvisszatartó képesség feljavításával növekedhet a kenyér térfogata, de a bélzet lágyságát is könnyedén szavatolni lehet ilyen eszközökkel.
A Magyar Élelmiszerkönyv a félbarna kenyérben 14-féle állományjavítót enged meg. Az olajos magvakból vagy szójából kivont, az előírások szerint jóformán korlátozás nélkül használható lecitin (európai jelöléssel E322) segítségével lágyabbá - és egyúttal lassabban öregedővé - tehető a kenyérbél. Mivel a lecitin meglehetősen drága, hatását mono- és digliceridekkel (E471) is elérhetik - magyarázza Szalai Lajos, a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Ez utóbbi - a tejiparban és a cukrásziparban is előszeretettel használt - vegyületeket természetes zsiradékok kémiai módosításával állítják elő.
Térfogatnövelésére leginkább az E300 jelzésű aszkorbinsav - ismertebb nevén a C-vitamin - válhat be, aminek használatát már csak azért sem nehéz eltitkolni, mert a sütés folyamán nyomtalanul elbomlik. Némi kiegészítővel - például a kovászban is jelen lévő tejsavval (E270), ecetsavval (E260) vagy az elsőként egy rózsaféléből, a madárberkenyéből kivont szorbinsavval - el lehet odázni a termék mikrobiológiai romlását, magyarán késleltetni lehet a penészedést, nyúlósodást.
Mindez egyúttal jelzi, hogy az adalékok akár hasznosak is lehetnek, vagy legalábbis nem ártanak a kenyérevőknek. Legtöbbjüknek a használata nagyüzemi termeléshez kötődik, vagyis nem lenne rájuk szükség, ha elég jó lenne a liszt, és ha a pékeknek jutna idejük a hagyományos dagasztásra, kelesztésre, sütésre."
Én amúgy, személy szerint sokkal jobban örülök annak, hogy napjainkban rengeteg választási lehetőségem van, hogy mit egyek. Régen ilyen lehetőségem mondjuk abszolút nem volt. Egy fajta kenyér, egy fajta zsemle, kakaó, slussz.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Akula
nagyúr
""A Magyar Élelmiszerkönyv a félbarna kenyérben 14-féle állományjavítót enged meg.": a technológiai leírás meg egyet se. A kenyérbe víz, liszt és só kell, esetleg kovász. semmiféle állományjavító vagy ilyesmi nem kell. Az állítás, hogy szerinted 14 féle állományjavító kell bele, bizonyítja dr.akula igazát, hogy a mai kenyerek rosszak."
Ritka alkalom hogy valamiben egyetértünk.
-
MageRG
addikt
Sajnálom hogy empatikusan nem sikerült kommunikálnom, hogy álláspontom szerint szegény != igénytelen.
Egyébként ha minden esetben úgy lenne, ahogy mondod, akkor most az új élelmiszerbiztonsági törvény jól kicseszett a szegényekkel (nem lesz olcsó gagyipárizsi).Azt is szerettem volna kifejezni, hogy Mo.-n gyér a kultúrája az élelmiszernek (pl. az eladó nem tudja mi az a kemény sajt), innen is ered az igénytelenség.
"What is bravery, without a dash of recklessness!"
-
arnyekxxx
veterán
Már csak azt kell kitalálnod, hogy az akciós kenyér azért van-e a zosanbanteszkóbanmindenhol, hogy hatalmas nyereséget érjenek el rajta, vagy azért annyi amennyi mert az akciós kenyérnek ott kell lenni a polcon akár alapanyagárnál nem sokkal drágábban.
A linked hasznos, kiderül belőle, hogy még csak nem is ráfizetés egy osanteszkoegyébboltnak a standard170Ft-os kenyér csak nem ezen gazdagodnak meg.
-
arnyekxxx
veterán
tudsz dobni egy képet az aznapi cimkés kenyérről ami este 75%-ban gyurma?
Tényleg komolyan kíváncsi vagyok erre, mifelénk olyan 3 napig teljesen OK az összes bolti kenyér, tovább meg soha nem marad belőle szóval nem is érdelek milyen lenne egyhetesen.
Páratartalommal a konyhában nincs valami porblémátok?
-
arnyekxxx
veterán
abból te hogy vonod le azt a következtetést, hogy nem ráfizetés a standard kenyér?
szerinted egy kisipari pékség a belvárosban meg egy osan kenyérgyár üzemeltetési költségei, bérköltségei, beszerzési árai ugyanazok? Az ósan pékségnek nem kell a kenyérből eltartania egy pultost, pénztárost, nem kell bérletidíjat fizetnie, nem kell havonta kitermelnie a tulajnak egy kéthetes nyaralást.
azért tudja megtenni, hogy bekerülési költség alatt árulja a kenyere
ezzel most azt mondtad, hogy nem azért olcsó az osankenyér mert szar anyagokból van olcsóért, hanem azért mert a beszerzési ár alatt adják.
Én is ezt mondtam eddig.
A végén még kiderül, hogy egyetértünk.
Új hozzászólás Aktív témák
- EDIFIER R1700BTS hangfal új állapotban, 2 év hivatalos garanciával, alkalmi áron
- LG OLED55B23LA 2 Év GYÁRI GARANCIA
- Apple iPhone XR 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Gamer PC , i7 12700KF , RTX 3080 Ti , 64GB DDR5 , 960GB NVME , 1TB HDD
- Intel PC , i5 8500 , 1660 6GB , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 500GB HDD
- Bitfenix feher kabelek (24pin, 8pin, 6+2pin, stb.)
- HP 850 G3 i7-6600u üzleti laptop 8 GB DDR4 RAM 256 GB SSD 6 órás akkumulátor
- Sata III vezérlő 2 , 4 , 6 port , Sata III + IDE vezérlőkártya, PCI-e riser kártya
- Apple Watch Ultra 49mm + extra szíjak.
- Sata IDE külső belső átalakítók laptophoz vagy asztali géphez, USB Wifi stick
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest