Új hozzászólás Aktív témák

  • freeknight

    őstag

    válasz fagy53 #7531 üzenetére

    A probléma, hogy a technikai részletekkel nem vagyok tisztában (pontosan mit változtat, mennyiben), illetve nem ismerem a gyártó szerződési feltételeit, de itt két dologgal kell tisztában lenni: a moddolt produktum önmagában működésképtelen, illetve nem származik belőle haszna. Az általad is említett jogtalan közzététel akkor valósulna meg, ha a modot aképpen osztaná meg, hogy a játékba van beépítve. Ez így már nagy különbség, mert ilyenkor magát a szellemi terméket is megosztaná. Nem igazán tudom jobban elmagyarázni, nem vagyok egy számítógépzseni, de remélem érthető.
    Egy példa, az általad említett presszót alapul véve: ha a saját presszómban mondjuk lejátszok egy Republic CD-t és nem fizetek érte jogdíjat, akkor természetesen megsértem az együttes szellemi tulajdonhoz való jogát. Viszont, ha történetesen nekem van egy zenekarom, és azzal eléneklem a presszómban a 67-es utat, azzal semmiféle jogsértést nem követek el. A moddolás ehhez hasonlítható, azzal a különbséggel, hogy a mod még kevésbé érinti az eredeti szellemi terméket, mert nélküle működésképtelen.

    Még valami: a fejlesztő saját maga adott engedélyt a terméke módosítására. A játékon belül is szerepel egy külön modok menüpont. Esküszöm, most már utána nézek a szerződési feltételeknek, de nem lennék meglepve, ha szerepelne benne, hogy a mod közzétételével beleegyezel abba is, hogy az általad kreált modot a fejlesztő a saját szellemi termékének tekintheti. Következtetem ezt abból, hogy Stewen egyszer említette, hogy a különböző hivatalos frissítésekben rendre jelennek meg olyan dolgok, megoldások, amelyeket az ő Brutal modja tartalmaz. Ez egyébként roppant gerinctelen megoldás lenne, de sajnos lehetséges, hogy így van.

    No mindegy, ez nem a jogász topik, én nem akarok meló után még ezzel is foglalkozni, én ide szórakozni jövök, kis kamionozás, ilyenek :D .

Új hozzászólás Aktív témák