Új hozzászólás Aktív témák

  • krealon

    veterán

    válasz zolka95 #19326 üzenetére

    "Múltkor beállítottam a google dns szervereit, működnek is, de a Network>Wan menüpontban is találtam beállítható dns szervert
    mért lehet két helyen beállítani? mi ez a másik?
    "

    A ket hely, ahol beallithato a WAN kapcsolat, a masik a DHCP szerver.

    Ha csak a WAN kapcsolatnal van beallitva DNS szerver, akkor a DHCP-n keresztul a router IP-je szokott hirdetodni a kliensek fele.
    Ilyenkor a kliensek a routerhez fordulnak a nevfeloldasi kerelemmel, amit az tovabbit a WAN kapcsolaton levo DNS szerver fele. Ez az ugynevezett DNS proxy funkcio. Ilyenkor a kulonbozo lekereseket a routernek kell nyilvantartani, ami meglehetosen memoria es szamitasi igenyes feladat, marpedig a routereknek nem ez a fo funkcioja.

    Takarekossagi okokbol pl a Linksys WRT54G gyari firmware nem tartalmazza ezt a proxy funkciot, hanem a DNS szerver cimet kiadja kozvetlenul a klienseknek (DHCP szerver opcio), igy azok egybol oda fordulnak a nevfeloldasi kerelemmel. Ezaltal a korabbi nagy eroforras-igenyu proxy feladat, egy egyszeru cimforditassa redukalodik, amit a router gyorsan es hatekonyan vegre tud hajtani, mindefele megeroltetes nelkul.

    A WAN kapcsolaton szereplo DNS szerver cimet (szokas szerint) a szolgaltato feladata biztositani, de amiota leteznek ingyenes nagy sebessegu nevszerverek, gyakran elofordul, hogy megbizhatobban uzemelnek, mint a szolgaltatoto altal fenntartottak.

Új hozzászólás Aktív témák