Új hozzászólás Aktív témák

  • sb

    veterán

    válasz PuMbA #100343 üzenetére

    Olvastam már ezt és mást is a témában, de nem igazán világos mitől működne így.
    Mármint az okot és a leírt összefüggéseket értem, csak az nem tiszta, hogy miért működik így. leegyszerűsítve kétféle blur van:
    1. Szar, lassú kijelző ami elmossa a képet. Tehát mosott a megjelenített kép önmagában.
    2. Jó a kijelző (response time), nem mossa a képet, de a hold and sample-től a szem mégis elmosottnak érzékeli, mert ilyen a feldolgozása (elvileg a folyamatos gyors szemmozgás "rázza be" az éles mozgóképet. de ha villog a kép akkor az jobban fekszik a szemnek)

    (3. Bónusz eset amikor már maga az anyag is mosott. Gyakorlatilag minden közepes és gyors mozgású 24p anyag ilyen. Ez után ha a panel és a szem nem mossa el tovább akkor is elmosott lenne eleve.)

    Eddig a tényszerű, érthető rész.

    Amit nem értek:
    - Ha valóban csak ennyi kell a szemnek a gyors mozgóképhez akkor gyakorlatilag csak BFI-re van szükség és kész. Akkor viszont mitől rossz a 60Hz-es, jó response time-ú UHD panelen a mozgásfelbontás? Ez alapján BFI hiány/gyengeség lehet az oka, ami filléres tétel a többihez képest.
    - Arról írnak a tesztek, hogy az interpoláció is javítja a mozgásfelbontást. A fentiek alapján viszont ennek nem kellene hatnia, mivel semmi köze a BFI-hez, attól független. Ugyanúgy hold and sample van, csak 2-4x annyi képpel. Mintha 24p helyett 60-120p-s valós anyagot néznél, de ugyanúgy hold and sample-el.
    - Ha csak a BFI javítja a mozgásfelbontást akkor pedig azt jelentené, hogy a mosottsz*r képből (ha 24p mosott az anyagod és/vagy még egy lassú response-ú panel is elmossa neked) is élesen érzékelhető mozgást hoz létre a szem számára. Tehát életlenből éles képet "varázsol".
    - És végül: Az sem világos, hogy a szem miért így reagál a hold and sample-re. Erről régebbi topicban írta vki, hogy a szemmozgás miatt az állókép is mozog a retinán, ez mossa el. De akkor vajon egy valósan állókép miért tűnik élesnek? Ilyenkor megáll a szem? Elvileg nem.
    Most nézem a monitor állóképét és semmi nem mosódik. :) De ha pl. az egeret húzom el az asztalon és nézem (magát az egeret, nem a monitort), akkor sem látok igazán elmosódást. Pedig itt nincs BFI, nem villog a kép előttem. (Bár szemüveg van rajtam, de nem aktív shutteres. :D Ha felvenném élesebb lenne a való világ képe is? :) )

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák