Új hozzászólás Aktív témák

  • TimeCenter

    tag

    válasz terra052 #127127 üzenetére

    Nem értem, mit nem értesz.

    1. Az órához adott garanciajegyen vannak azok a feltételek, amikkel érvényesíthető a garancia. Senki nem vonja kétségbe, hogy az óra eredeti és a gyártó gyártotta ( bár erről a szerviz tudna mesélni - Eco-Drive feliratos órákban elemes szerkezet:) ). Viszont a nemzetközi garancia érvényesíthetőségének is Ő határozta meg a feltételeit. Ha ennek a két alapvető feltételnek nem felel meg ( nincs kitöltve és nem tudja igazolni számlával az eladás időpontját és a típust ) nem tudja a szerviz díjmentesen elvégezni a javítást. Hiszen a kitöltetlen garanciajegy ÖRÖKKÉ ÉRVÉNYES ?

    2. Az illegalitásról: érdemes még az alábbi szavakat helyesen értelmezni : csempészet, okirat hamisítás, orgazdaság.

    Segítségképp leírom ezek magyarázatát:

    Csempészet:
    A csempészet az áruforgalomnak olyan közvetítése, mely közhatóságok által felállított korlátozások vagy tilalmak kijátszásával jön létre és mindig büntetőjogi következményeket von maga után.

    A csempészet a büntető törvénykönyvi tényállás szerint két elkövetési magatartással valósítható meg:
    a) nem közösségi áru vámellenőrzés alóli elvonása
    b) a nem közösségi adók és díjak, illetve a biztosíték megállapítása vagy beszedése szempontjából lényeges körülmények tekintetében valótlan nyilatkozattétel.

    A vámteher, illetve a vámbiztosíték megállapítása, beszedése főszabály szerint a tulajdonos, a címzett nyilatkozata alapján történik. Ennek a nyilatkozatnak a helyessége a feltétele annak, hogy a közteher maradéktalanul megállapítható és beszedhető legyen. A nyilatkozat tartalma nem tetszőleges. Szigorú szabályok határozzák meg, hogy milyen tények alapján milyen nyilatkozatot kell tenni. E körben elsődleges a vámérték, vételár, származási ország, mennyiség, használtsági fok, szállítási és fizetési feltétel. Ezek valódiságát okmányokkal is alá kell támasztani. Ezek az okmányok származási bizonyítványok, kereskedelemi számlák, szállító- és fuvarlevél, banki átutalási bizonyítványok, kereskedelmi szerződések. Ebből adódóan a valótlan nyilatkozattétel az okmányok tartalmának meghamisításával is megvalósítható. Ebből következően a csempészet járulékos bűncselekménye sok esetben a köz-, és magánokirat-hamisítás.

    A csempészet elkövetésének közvetett tárgya a vámáru. A vámáru az Európai Közösségbe behozott dolog, amíg azt a szabadforgalomban nem vámkezelik, illetve a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően vámkezeltnek nem kell tekinteni, illetve az Európai Közösség vámterületéről ki nem szállítják (ki nem léptetik).

    Alapeset: 312. § (1) Aki nem közösségi árut a vámellenőrzés alól elvon, vagy a vámtartozás, a nem közösségi adók és díjak, illetve a biztosíték megállapítása vagy beszedése szempontjából lényeges körülmények tekintetében valótlan nyilatkozatot tesz, és ezzel a vámbevételt csökkenti, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

    Magánokirat-hamisítás

    Közbizalom elleni bűncselekmények
    A közbizalom a társadalmi élet résztvevőinek egymás közötti kapcsolatainak zavartalanságát fejezi ki. Ezen kapcsolatok gyakran okirati formát öltenek, melyekkel szembeni bizalom nem csak az egyének mindennapjainak, hanem a gazdasági életnek is nélkülözhetetlen feltétele.

    Magánokirat-hamisítás (345.§) - Elköveti, aki jog vagy kötelezettség létezésének, megváltozásának vagy megszűnésének bizonyítására hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú magánokiratot használ.
    Magánokirat minden olyan okirat, amely nem közokirat.
    A bűncselekmény a felhasználással befejezetté válik.
    Annyi rendbeli bűncselekményt kell megállapítani, ahány magánokiratra a cselekményt elkövették, kivéve ha több magánokirat csak egymással együtt képes a joghatást előidézni. Csalással, csempészettel, sikkasztással halmazatban megállapítható.

    Orgazdaság alapesete Btk. 379. §
    Aki költségvetési csalásból származó vámellenőrzés alól elvont nem közösségi árut, vagyoni haszon végett megszerez, elrejt, vagy elidegenítésében közreműködik, orgazdaságot követ el.

    Orgazdaság büntetése
    Btk. 379. § (2) A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, ha az orgazdaságot
    a) kisebb értékre (50.001,- Ft-tól 500.000,- Ft-ig) vagy
    b) szabálysértési értékre (50.000,- Ft-ig) üzletszerűen
    követik el.
    (3) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az orgazdaságot
    a) nagyobb értékre (500.001,- Ft-tól 5.000.000,- Ft-ig),
    b) védett kulturális javak körébe tartozó tárgyra, műemlékre, régészeti lelőhelyre vagy régészeti leletre,
    c) kisebb értékű (50.001,- Ft-tól 500.000,- Ft-ig) nemesfémre vagy
    d) kisebb értékre (50.001,- Ft-tól 500.000,- Ft-ig) üzletszerűen
    követik el.
    (4) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha az orgazdaságot
    a) jelentős értékre (500.001,- Ft-tól 5.000.000,- Ft-ig) vagy
    b) nagyobb értékre (50.001,- Ft-tól 500.000,- Ft-ig) üzletszerűen
    követik el.
    (5) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha az orgazdaságot
    a) különösen nagy értékre (5.000.001,- Ft-tól 50.000.000,- Ft-ig) vagy
    b) jelentős értékre (500.001,- Ft-tól 5.000.000,- Ft-ig) üzletszerűen
    követik el.
    (6) A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha az orgazdaságot
    a) különösen jelentős értékre (50.000.001,- Ft-tól) vagy
    b) különösen nagy értékre (5.000.001,- Ft-tól 50.000.000,- Ft-ig) üzletszerűen
    követik el.

    Üzletszerűen követi el a bűncselekményt, aki ugyanolyan vagy hasonló jellegű bűncselekmények elkövetése révén rendszeres haszonszerzésre törekszik

    A cselekmény minősítése során az elkövetési értéket nem az orgazda által elért, vagy elérni kívánt haszon mértéke határozza meg, hanem annak a dolognak az értéke, amelyet az orgazda megszerzett, elrejtett, vagy amelynek az elidegenítésében közreműködött.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák