Új hozzászólás Aktív témák

  • lugosi

    MODERÁTOR

    válasz tisn #27934 üzenetére

    Erre egy nyugdíjas a saját szemszögéből azt mondaná: legyen egy 30 vagy 50%-os "adócsoki" a dolgozó rétegeknek, mert végül is nem hallom Svédországból a halálhörgést (legmagasabb szja). Mindenki a saját szemszögéből nézi a kérdést.
    Az a baj, hogy nézzünk mondjuk egy nem-nyomornyugdíjat, ami legyen 80000 Ft. Ez sajnos ma Magyarországon nem tartozik a legrosszabb nyugdíjak közé. Ennek vegyük a felét. Csak azért ennek, mert ha egy 50 ezer ft-os nyugdíjat feleznénk, akkor az már túl demagóg lenne a példa szempontjából. Tehát lesz az illetőnek 40 ezer ft-ja. Ebből olyan havi 5-10 között biztosan elmegy gyógyszerre. Marad 30-35 ezer ft-ja. Fűteni nem fog, az biztos. Vagy enni. Ugye látod hogy ez már eutanázia. Vagy ha valóban azt gondolod hogy havi nettó 40 ezerből meg lehet élni, akkor ezt vezesd le légyszi, hogy hogy. Rezsit, étkezést stb figyelembe véve. Sikeres levezetés esetén ugyanezt 25 ezerre kérem, persze hazai árakkal és költségekkel.

    A helyzet az, hogy ahogy az infláció miatt a te fizetésed is egyre kevesebbet ér, a nyugdíjasok nyugdíja is egyre kevesebbet ér. Ezeknek az embereknek a szemszögéből nézve az látszik, hogy az állam költ minden hülyeségre (stadionépítés, negyedik állami mobilszolgáltató, magánkézben lévő nagyvállalatok megvásárlása), miközben ők nyomorognak. Egy ideális gazdasági környezetben persze szárnyalnának a vállalkozások, egyre több adót fizetnének be a cégek és a kereső rétegek, lenne munka, lenne miből költeni. Most valóban nincs miből költeni, ezt én is megértem. Viszont az is igaz, hogy ha nincs miből költeni, akkor nincs miből MOL részvényeket venni az államnak. Az felesleges kiadás volt. A nyugdíjakat szinten kell tartani. Vagy csak én szégyellem, hogy ebben az országban már Hofi óta aktuális vicc az, hogy a nyugdíjas versenyt fut a kukázásért? Szürreálisnak tartom, hogy egy ledolgozott élet után ez legyen az ember sorsa. Az a vicc, hogy akik évtizedeket dolgoztak, azok nyomorogjanak, azoktól megvonnátok, mert rájuk már nincs szükség.

    Tényleg azt hiszed, hogy 30-50%-os nyugdíjcsökkentéssel senki sem halna éhen? A példádnál maradva, milyen képed van a Romániai nyugdíjasokról? Pl olvastál arról, hogy Romániában tömegek élnek a szeméttelepekből? Guberálás, illetve a "házuk" is szemétből épül. Valóban a román szociális modellt szeretnéd itthon bevezetni? Lehet hogy érdemes lenne átköltöznöd oda, ha ott a szád ízének megfelelő a szociális rendszer.

    Én nem azt mondom, hogy nyakló nélkül emelni kell a nyugdíjakat, de ez a 30-50%-os csökkentés ez nagyon gyerekes volt, szerintem te se gondoltad komolyan. Sajnos viszont egy inflációval megegyező mértékű vagy azt közelítő nyugdíjemelés elengedhetetlen, a nyugdíj mint jövedelem elértéktelenedése miatt. A minimálbéremelésnek is hasonlók az okai. A 8 órát ugyanúgy nem emelik 8 óra 10 percre, de a minimálbért muszáj, hiszen különben feléli az infláció.

Új hozzászólás Aktív témák