Új hozzászólás Aktív témák

  • Chal

    addikt

    Érdekes tapasztalat: említettem nemrég az ajándékba kapott, 5 éve bontatlanul dobozban álló Eaton UPS-t. Végül eléggé úgy nézett ki (doksi és egyebek alapján), hogy az akkuk miatt nem kapcsol be, szóval venni kellene bele 2db 12V 9Ah-sat. Még így is bőven megérné a dolog, de azért hajtott a kíváncsiság és belevágtam a felújításba. Csomó videó van a neten erről, általában negatív eredménnyel. Úgy láttam, hogy azt rontják el főleg, hogy az ioncserélt víz betöltésénél türelmetlenek. Sok idő kell, amíg a cellákba lecsordogál, én konkrétan 2 napig töltögettem őket fecskendővel, mikor azt hittem hogy már biztos fullon van, pár óra múlva mindig lecsökkent a szint, és lehetett benyomni újra + 20-30ml -t is akár.

    2.1, és 3.8V-os cellafeszültségről indult a dolog, innét szép nyerni ugye :D Az ioncserélt vízzel való töltés után az esélytelenek nyugalmával kezdtem el az akkukra mindenféle itthon fellelhető töltőt rádugdosni, de sajnos túl okos az összes, akkuhibát jelezve el sem indították a töltést (még azok sem, amikben van külön program mélykisült öreg akku felújítására). Végül úgyis mindegy alapon egy 12V-os fix táppal kezdtem őket pumpálni pár napig, el is jutottak darabonként 12.3V környékéig, de nem tudták tartani a töltést. Az Eaton-re rádugva annyi történt, hogy bekapcsoltak a ledek, kattogni kezdett benne a relé, majd megint kikapcsolt. Mindezt persze nulla terheléssel, és úgy, hogy az AC is bele volt dugva (ez is elég érdekes műlödés amúgy, de mindegy...). Egy ilyen művelet után az akkuk amúgy 6-7V környékére estek vissza (/darab). Végül eszembe jutott, hogy az egyik okosabb autó/motor akku töltővel talán ilyen feszültség mellett már meg lehetne etetni őket. Na ez sikerült is, kb. 2-3 napig rajta volt mindkettőn. Az eleje érdekes volt, a töltő 0.8A-val töltött de a cellafeszültség csökkent :) Aztán egy ponton átfordult a dolog, és kb. 3 nap múlva fullnak mutatta őket.

    Most ott tart a dolog, hogy benne vannak az UPS-ben, és egy 60W-os izzót tudtak tartani 30 percig, de ennyi idő után én kapcsoltam le az UPS-t, bőven bírta volna még. Szóval kijönne ennél jóval több is, csak nem akartam úgy kezdeni a tesztet hogy mélykisülés legyen a vége (23.9V-nál állítottam meg).

    Szóval ez a projekt sikeresnek tűnik, de gondolom nagyban számított az is, hogy az akkuk soha nem voltak terhelve/használva, így simán csak kiszáradtak.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák