Új hozzászólás Aktív témák

  • koncsik

    MODERÁTOR

    A magyar emberek döntő többsége gyerekkora óta orosz vakcinákkal lett beoltva, hiszen „minden oltóanyagunk onnan származott”.
    Azóta egyre többen hivatkoznak rá (én is, bocs), és mint tényt hangoztatják, hogy őket bizony orosz vakcinával oltották, hisz honnan máshonnan kerülhetett volna oltóanyag az 50-es 60-as 70-es évek Magyarországára.
    Magyarországon a Phylaxia Humán Osztálya már a második világháború előtt élen járt az oltóanyagok kifejlesztésében és gyártásában, ez a tevékenység a háború után is folytatódott.
    Az oltóanyaggyártás az ötvenes évek végétől a gyógyszeripar kiemelt ágazat volt.
    Néhány példa:
    A BCG-oltóanyag előállítása Magyarországon a HUMAN Oltóanyagtermelő és Kutató Intézet (OKI) BCG Laboratóriumában folyt, az újszülöttek védőoltása 2001 júniusáig hazai előállítású oltóanyaggal történt.
    A Di-Per-Te termelését is az OKI végezte megszűnéséig. Ezzel a hazai gyártású oltóanyaggal történt 2005. december 31-ig a csecsemők védőoltása. Ennek az oltóanyagnak a segítségével sikerült felszámolni a diftériát és sporadikus szintre csökkenteni a szamárköhögést és a tetanuszt.
    A járványos gyermekbénulás elleni Sabin vakcinát az (OKI) Polio Laboratóriumában állították elő. Csak a számok kedvéért: 1960–62 között 2 millió 300 ezer adag trivalens, 516 ezer adag 1. típusú, 480 ezer adag 2., ill. 3. típusú monovalens és 470 ezer adag 1+3 típusú bivalens vakcina készült, amit fel is használtak
    A veszettség elleni Hempt-féle vakcinát az OKI 1988-ig gyártotta, és biztosította az egész ország területén a humán posztexpozíciós védőoltásokhoz.
    Influenza elleni vakcinát a 1960-as évek első felében közel 100 000 adagot termeltek, de az influenza A/Hong Kong/1/68/(H3N2) okozta 1968/69-es pandémia idején a termelési kapacitás meghaladta az egymillió dózist. Csak összehasonlításként, az Egyesült Királyság ebben a kritikus időszakban összesen 200 000 oltóanyagot tudott előállítani.
    (Forrás: Ócsai, Lajos. "A magyar oltóanyaggyártás története." Lege Artis Medicinae, vol. 30, no. 12 2020, pp. 569–573., )

    Eladó játékaim (LEGO, Switch, PS4): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/koncsik/index.html

Új hozzászólás Aktív témák