Új hozzászólás Aktív témák

  • Z.É.T.

    őstag

    Az anyagcsere rendellenességek és a COVID-19

    Elsősorban orvosok számára lehet részeteiben érdekes ez a Lancet című szaklap október 4-i számában megjelent áttekintés a COVID-19 betegség és az anyagcsere rendellenességek/betegségek kapcsolatáról. Ismeretes, hogy a COVID-19 következtében elhunytak mintegy fele anyagcsere-rendellenességekben és érbetegségekben szenvedett. Számos közvetlen kapcsolat áll fenn a COVID-19, valamint az anyagcsere és az endokrin működések között. Nemcsak arról van szó, hogy az anyagcsere-rendellemességekben szenvedők (pl. metabolikus szindróma, elhízás, magas vérnyomás, nem alkoholos eredetű májzsírosodás, cukorbetegség) esetében nagyobb az esélye a súlyos COVID-19-nek, hanem a SARS-CoV2 vírusfertőzés is vezethet újonnan kialakuló cukorbetegséghez és súlyosbíthatja a fennálló anyagcsere-rendellenességeket.

    Nagyon fontos a járványra való tekintettel is az egészséges életmód (táplálkozás, mozgás), a normál testsúlytartomány elérése és fenntartása, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint, magas vérzsírszint, a magas vérnyomás, a krónikus vesebetegség megfelelő kezelése.

    Hivatkozás: Charlotte Steenblock, Peter E H Schwarz, Barbara Ludwig,et al.: COVID-19 and metabolic disease: mechanisms and clinical management. Lancet; Published Online October 4, 2021 https://doi.org/10.1016/ S2213-8587(21)00244-8

    https://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587(21)00244-8/fulltext

Új hozzászólás Aktív témák