Új hozzászólás Aktív témák

  • natë

    nagyúr

    Dobson :


    **Hátha kicsit nátha? Megfejtették, hogy az omikron variáns miért még fertőzőképesebb, de miért okoz mégis enyhébb tüneteket?**
    Az omikron variáns olyan koronavírussal kereszteződve alakulhatott ki, amelyik náthát okoz. Ezt vetették fel az USA-ban, Kanadában és Indiában dolgozó kutatók egy most pénteken közreadott, még lektorálás előtt álló tanulmányukban (elérhető a megadott linken keresztül).
    A kutatók összehasonlították az omikron variáns örökítőanyagának változásait (mutációit) a korábbiakával (alfa, béta, gamma és delta, lambda, mu, eta, iota és kappa), valamint mind az 1523 SARS-CoV2 vonaléval, amely 5,4 millió SARS-CoV2 vírus örökítőanyag állományt (genomot) jelent.
    Az omikron tüskefehérjéje 26 aminosavban mutálódott (23 aminosav cserélődött le másikkal, 2 aminosav törlődött és 1 új rész beépült), amely megkülönbözteti a többi aggodalomra okot adó variánstól (variants of concern).
    Amíg a cserélődések és a törlődések korábbi SARS-CoV2 vonalakban már megjelentek, az egyetlen beépülés (214EPE) semmilyen korábbi SARS-CoV2 vírusban nem szerepel.
    A 214 EPE beépülést kódoló örökítőanyag szakaszt az omikron esetlegesen egy olyan vírustól szerezhette be úgynevezett templátváltással, amely vele egyidejűleg fertőzte meg a gazdasejtet.
    Például a HcoV-229E szezonális koronavírus lehet ilyen jelölt, amely náthát okoz.
    Feltételezik, hogy az omikron ellen a náthát okozó koronavírussal való genetikai keveredés miatt az emberi szervezet nem reagál olyan heves immunreakcióval, amely a súlyos COVID-19 megbetegedések jellemzője, és amely végső soron halálhoz is vezethet.
    **Hivatkozás:** *A.J. Venkatakrishnan , Praveen Anand , Patrick J. Lenehan et al.:* Omicron variant of SARS-CoV-2 harbors a unique insertion mutation of putative viral or human genomic origin.
    https://nference.com/publications/YamgzBMAADIAxXym”

Új hozzászólás Aktív témák