Új hozzászólás Aktív témák

  • Mr K

    senior tag

    válasz mozso #69807 üzenetére

    "Azóta mindenki is úgy tesz, mintha 2020-2023 meg sem történt volna."
    Sajnos ebben benne van vastagon az is, hogy a T. állampolgárok sem akarnak hallani a vírusról. (Az újságokban is azért szorult háttérbe, mert az olvasók nem érdeklődtek iránta. És magánbeszélgetésekben sem népszerű a téma.)

    "látszik, hogy a közölt 1 nagyságrendhez (10x szorzó) képest sokkal precízebb adataik voltak"
    De nem mész vele semmire. Nem tudom, hogy te hol laksz, de leírta a tanulmány, hogy vannak olyan mérési pontok, ahol rossz az előrejelzés hatékonysága. Azaz hiába mérik meg a szennyvízben öt számjegy pontossággal a vírusszámot per milliliter, ha egyéb forrásból meg tudják, hogy a tényleges fertőzött számmal köszönő viszonyban sincs. Ezért hivatkozik minden jelentés az "országos átlagra" is (ez nem szerepel a térképen), mert ott inkább lehet reménykedni abban, hogy a mérési hibák kioltják egymást.

    "GISAID felé talán 2021 végén fejeztük be a szekvenált adatok küldését, de azóta is szekvenálunk, csak nem küldjük. MIÉRT?"
    Szerintem már nem nagyon szekvenálunk. Amit a szennyvíz kapcsán végeznek, az nem szekvenálás, hanem hanem csak a genom egyes jellegzetes szakaszait próbálja beazonosítani egy pcr szerű technika, és az alapján tippelik, hogy melyik variáns(ok)ról lehet szó, de valójában ez sem teljesen egzakt.

    "nincs folytatása a grafikonnak, amikor az utóbbi hónapokban megvolt náluk a részletes adat"
    Mert a grafikon egy tudományos publikációból származik, ami valószínűleg mostanában jelent meg, viszont nyilván hónapokkal korábban készült. (Azok a lektorált tanulmányok, amik nemzetközi tudományos folyóiratokban jelennek meg, általában egy éves, vagy még annál is régebbi adatokat tartalmaznak. A preprintek jó esetben 6-9 hónaposakat.)

    Amiről most amúgy beszélünk, az egy tudományos publikáció. Tudósok készítették, akiknek nem feladata a közvélemény tájékoztatása. Ez a kormányok feladata lenne, illetve az újságíróké. Szóval a tanulmány elkészült, publikus (ingyenesen meg tudjuk tekinteni), de azt, hogy nem reklámozzák, azt nem varrhatod a tanulmány készítőinek nyakába.

    ''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''

Új hozzászólás Aktív témák