Új hozzászólás Aktív témák

  • Chal

    addikt

    Költözés után vagyok néhány hónappal, az "új" házban építgetem a hálózatot, illetve upgradelem az előző tulaj által behúzott kábeleket. Egész jól állok, van már rackem, 24 portos poe switchem, stb.. Még az egész elején kérdezgettem itt Unifi cuccokról, mert AP -k terén e mellett döntöttem (egyéb Unifi eszköz nem lesz). Akkor le is csaptam egy UAP-AC-PRO-ra, mert bitang jó áron volt (30eFt alatt, bontatlanul). Eltelt egy kis idő azóta, most lett időm kivenni a fiók mélyéről. Mostanáig a régi routeremet használtam AP módban, konkrétan ezt: Zyxel Armor Z1 Elég combos darab (az ára is az volt), de ettől még soho kategória.

    Ami számomra mégis meglepő volt, hogy az egyik félreeső szobában a földre levágva közel teljes lefedettséget csinált a házban 2.4-en (2 szinten ~250m2, tégla falak, beton födém) az elmúlt hónapokban. 5G-n pedig szinte elvitte a teljes lenti szintet. Voltak persze helyek ahol azért nem éppen lehetett 4K-ban Netflixezni (jellemzően az emeleti rész legtávolabbi pontjaiban), de ahol szükség volt rá, ott mondhatni 100%-ban elegendő volt a jelerősség és a throughput, ahol meg nem, ott meg úgyis mindegy volt.

    Ma végre felszereltem az UAP-PRO-t, és a fenti soho Zyxelhez képest csapnivaló lett az eredmény. -70-80dBi-s jelszintek ott, ahol előtte 50-en voltam, vagy alatta, van olyan eszköz ami kb. használhatatlan, 5G-n kb. csak abban a helyiségben lehet használni, ahova tettem. Próbáltam áthelyezni, növelni a transmit powert, ezek valamelyest segítettek, de még mindig igen messze van a dolog a jótól. Mindezek miatt csuklóból raknám is vissza a Zyxelt, ha nem lenne égető szükségem néhány "enterprise" funkcióra, mint pl. a vlanozható ssid-k.

    Oké, olvastam már régebben is, hogy a Pro nem erről híres, szóval az eredeti terv is az volt, hogy veszek mellé egy LR, vagy eleve 2db LR lesz, a Pro-nak meg amúgy is lesz helyes máshol a családban. Viszont most egy kicsit elbizonytalanodtam. Tesztelt már valaki hasonló szituban (zárt tér, téglafalak) Pro-t és LR-t egymás után? Mik a tapasztalatok?

    A csatornák amúgy konganak az ürességtől (falu), 1db digis ssid-t látok, a Unifi féle scan szerint a utilization átlagosan 5% körül van mindenhol.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák