Új hozzászólás Aktív témák

  • Taci

    addikt

    Sziasztok!

    Végre ki tudtam próbálni a vakukat, amiket vettem - életem első "stúdiófotózása" (értsd: otthon összerakva, családtagokat a kamera elé ráncigálva :D ).

    ISO-t legalacsonyabbra vettem (aztán most látom, valahogy mégis 400-ra került), rekeszeltem f/8.0-ig (mivel egyelőre passz, hogy pontosan hova mi kellhet, így innen indultam el), záridőt pedig a váz shutter sync speed-jére állítottam (1/160 - Sony A6400 váz amúgy). Fotó --> fekete kép. Nagyszerű, adhatom hozzá a fényeket. Beállítottam a hajfényt (így hívják a rim light-ot?), aztán beállítottam a főfényt (key light), majd a két fénnyel egyszerre el is készítettem a fotókat.
    Nagyon örültem, nagyon élveztem, szerintem szépek lettek (főleg hogy első próbálkozásra). Aztán átraktam gépre a fájlokat, irány Lightroom-ba, és meglepődve láttam, hogy az alulexponáltnak látta az összes képet. Nekem csak a kamera kijelzője volt adott, ott elégedett voltam azzal, amit láttam, viszont így monitoron nézve tényleg alul voltak exponálva.

    (Fekete háttér, fekete haj amúgy, és közeli kép.)

    A kérdésem az lenne, hogy hogyan lehet fénymérő nélkül (hisz' elég drága) jól beállítani az expozíciót vakus fotóknál?
    Mert már a főfény beállításánál is nyilván addig állítottam, amíg szemre jónak tűnt. És persze néztem a hisztogramot is, kiégve nem volt semmi, és teljesen fekete is csak a háttér volt, a hajat a hajfény derítette. Szóval szemre jónak tűnt a kamera kijelzőjén. (Bár így utólag megnézve azért emelhettem volna a főfény erején.)

    De pont ez a baj, hogy utólag látom. Beállítottam, tetszett, fotóztam egy sorozatot - aztán már csak utólag láttam, hogy alulexponált mind. Oké, raw fájlok, bőven tudtam húzni rajtuk, de akkor sem erre szeretnék hagyatkozni.

    Mi a jó módszer arra, hogy fénymérő nélkül is be lehessen jól állítani?
    Arra gondoltam, hogy az AD400Pro-n van olyan opció, hogy a modell lámpát (? model lamp) be lehet állítani olyan erejűre, amilyenre a főfény van, és akkor így máris tudok rá kamerán keresztül mérni, nem kell ehhez kattintgatni és hisztogramot bújni.

    De hátha van jobb megoldás is rá. Bocsánat a kezdő, béna kérdésekért, de tényleg csak most kezdtem, így rengeteg dologra nincs rálátásom, tapasztalatom - ezért is akarok gyakorolni, megérteni, tanulni.

    Köszönöm.

Új hozzászólás Aktív témák