Új hozzászólás Aktív témák

  • Taci

    addikt

    válasz gyapo11 #9192 üzenetére

    Köszönöm!

    Kérhetném ezt esetleg az én példámon való levezetéssel? Csak hogy biztosan értsem.
    Tehát 50mm-re állítva az objektív, kétméterre a tárgy. Mekkora vakuteljesítmény kellene, hogy mondjuk f/2.8-on használhassam, és mondjuk 1/8 teljesítménynél mekkora rekeszérték kellene?

    Ezt találtam az AD400Pro-ról:
    Kulcsszám: 72 (1m, ISO100, alapreflektor)

    Itt ugye már eleve ott van, hogy alapreflektor, én pedig egy dupla diffúzoros 140cm-es softboxot raktam elé. Ezzel ilyenkor hogyan kell számolni? Lehet egyáltalán? Vagy kell egyáltalán? Vagy simán csak számolom azzal, ami van, és tudom, hogy ha softbox mögött van, akkor az jelent valamekkora szorzót rá? Mihez mekkorát?

    Illetve ez a zoom-dolog sem tiszta. Oké, most auto beállításon hagytam, így ha 50mm-es az objektív, akkor 50mm a zoom. (Ja, ide gyorsan még egy kérdés: APSC-váz, nem Full Frame. Az 50mm-t itt vissza kell osztani 1,5-lel, és így 35mm-t kell néznem, vagy okosak annyira a rendszerek, hogy nekem ezzel nem kell foglalkoznom? Vagy ez ide nem is lényeges? Nagyon össze vagyok már kavarodva...)
    Na de folytatva: 50mm-en az objektív. De azt olvastam, hogy softbox mögött jobb minél "szélesebbre" állítani a zoomot a vakun, hogy jobban kitöltse a fényformálót. Tehát emiatt ha átállítanám mondjuk 24mm-re, akkor ez ugyanúgy érintené a számolást, és 50 helyett 24-gyel kellene tovább számolnom?

    Nagyon szeretném érteni és megérteni, de ennél a résznél (is) elvesztem:
    Pl. 50 mm-es zoom állással 1/4 vakuteljesítménnyel 20 az irányszám [eddig stimmel] iso400-on már 40 [itt 20-ból hogy lett 40, ha ISO100-ból lett ISO400?], ha a tárgy 4 m-re van a vakutól, akkor 11-es blende kell. ["a vaku és a tárgy közötti távolsággal kell elosztani és megvan a blende" - emiatt, gondolom]

    Van erre kalkulátor? Vagyis inkább azt kérdezném, hogy hogyan lehet erre rákeresni, hogy olvassak róla, ne titeket piszkáljalak az értetlenségemmel. Mi az angol kifejezés?

    Bocsánat ismét, ha butaságot kérdezek valahol, szeretném érteni - és láthatóan nem értem még. :)

    Szerk.:

    @ph_5.5: Köszönöm, egy nagy részét meg is válaszoltad. Szóval úgy látom, keresnem kell egy fénymérőt.

    Köszönöm a válaszaitokat.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák