Új hozzászólás Aktív témák

  • lao ce

    aktív tag

    válasz BoB #15766 üzenetére

    bob.zxr

    a taoizmus szerint az oskor utan de a modern civilizacio elott volt az aranykor. akkoriban, amikor az allattenyesztes es novenytermesztes elkezdodott, es mar kozossegekbe, "varosokba" gyultek az emberek, de meg inkabb torzskozossegek voltak es nem orszagok (nem jogi kozossegek kozpontositott hatalommal).

    ekkoriban a tao szerint eltek az emberek. minimalis tulajdonuk volt, amire szukseguk volt megteremtettek magiknak, amit nem tudtak abban segitettek egymast es nem volt feltekenyseg vagy kapzsisag, mert nem volt mit "halmozni". egyszeruen ruhazkodtak, keves diszt viseltek. keves torveny volt, az is tokeletesen illeszkedett a hetkoznapi eletmodba. nem volt szukseg kulon vegrehajto hatalomra, az emberek kozossege tett igazsagot. legtobben a sajat varosukat (torzsuket) sosem hagytak el.

    ezt az eletmodot szamolta fel lassan a fizetoeszkozok vilaga, a tarsadalmi egyenlotlensegek megjelenese, a kapzsisag elharapodzasa miatt bevezetett egyre szigorubb es tekervenyesebb torvenyek vilaga, amelyet egyre durvabb es durvabb karhatalommal lehetett csak betartatni. ez az eltavolodas a taotol.

    nagyjabol igy mentek a dolgok :)

    nicht kompot

Új hozzászólás Aktív témák