Új hozzászólás Aktív témák

  • Miklós315

    aktív tag

    válasz Anfänger #23568 üzenetére

    "Jézus maga szólította meg Pált (Sault).
    A papság intézménye meg más dolog: Pétert teszi meg sziklájának (proto-főpap --> pápaság), és apostolait (proto-papság --> egyház) elküldi téríteni a Ő egy igazságát (az új szövetséget)."

    Ez így egybe tartozik, csak hülyén szerkesztettem. Szóval ezt arra írtam, hogy szerinted egyház nélkül is működik a dolog, "hiszen Pált sem papokon keresztül kereste meg Jézus, hanem személyesen jelent meg neki".
    A logikai hiba abban áll, hogy Te kizáró ellentétként kezeled az egymás mellett megférő két egyenértékű dolgot: 1. Jézus személyesen jelent meg Saulnak (Pál); 2. Jézus megalapította az egyházat, kiadva az utasításokat apostolainak feladatként.
    Ugyanaz, mint délelőtt lement a boltba kenyérért, és beszélgetett az eladóval, délután meg megmondta a gyerekeknek, hogy vigyék ki a szemetet. Egyik se zárja ki a másikat.

    "Dehogy nincs. Sőt, tovább adni is a feladatunk és éppúgy tanulni is."
    Ezt félreértettem, most újraolvasva az eredetidet leesett, hogy:
    nem a halál után (ezt értettem), hanem még életedben (erre gondoltál Te), a megtérést követően lesz szükség a Szentlélek segítő vezetésére - ez így stimmt. :R

    "Isten megtette már..."
    Erre utaltunk, hogy a hivatalos definíció (és önértelmezés) szerint "Egy, Szent, Apostoli, Katolikus Egyház" az, amelyet Jézus útmutatásai, parancsai révén az apostolok megalapítottak Isten akaratából.

    "...Isten nem kéz által felépített templomokban lakik..."
    Ezt az értelmezést lovagolta meg a Stigmata c. film. De ez eltér a katolikus értelmezéstől (már az Egyház léte önmagában is ellene szól ennek a felfogásnak). Az már más kérdés, hogy az egyének melyikre voksolnak.

    "Elfogadom, mert Isten mondta nekem, hogy a bibliában van az Isten Igazsága..."
    Node, ha:
    1. Isten kinyilatkoztatott egy sor alkalommal --> Ószövetség; Jézus,
    2. A Jézus parancsa (Isten akarata) szerint megalakult Egyház (a Szentlélek segedelmével) kanonizálta a Bibliát,
    3. Isten azt mondta neked, hogy a Biblia elfogadható, igaz, hiteles (ergo az Egyház nem rondíthatott bele, az is hiteles),
    4. Te hogy tagadod meg a szervezetet (Egyház)?
    Erre utaltam a "logikai hibával" - mert ha az Egyház nem hiteles, elfogadható, akkor Isten vidám kedvében lehetett, ha hiteles dokumentumot (Biblia) szerkesztetett velük... matematikai esélye lehet (Isten útjai), de pont a Biblia írja, hogy hogyan és miért létesült az Egyház, ami hitelesíti az intézményt.

    "Szerintem."

Új hozzászólás Aktív témák