Új hozzászólás Aktív témák

  • PROTRON

    addikt

    válasz lappy #7243 üzenetére

    Havernál tavaly nyáron hasonló elrendezéshez a következőt csináltuk:
    2x12 modulos elosztó legalább, falon kívül, ajtó felett az eredeti pozícióban, bár szerintem jobb lett volna az ajtó mellé lehozni 180-ra hogy elérhető magasságban legyen.
    Mellé közvetlenül fentre 1 db dugalj az internet modemhez, a folyosói kapcsoló mellé mehet még 1 csapfedeles dugalj pl takarításhoz.
    Áramköri szeparációk:
    A beérkező 1x32A betáp 10-es fázis vezeték beérkezik 1 db 32A-es kismegszakítóra mint "főkapcsoló". Ha három fázis van, akkor kicsivel másabb.
    Innen elágazik:
    1 db életvédelmi relé meg hozzá 1 kismegszakító dedikáltan a hűtő számára ;
    1 db életvédelmi relé meg hozzá 1 kismegszakító dedikáltan a klímák számára;
    1 db életvédelmi relé a minden más számára, amiről él a többi kismegszakító,( pl konyhai gépekhez kapásból 4 db pl későbbi főzőlap miatt), szal összesen legalább 8, de ha elfér a felső sorban inkább kihasználnám a 12 db-ot, max marad tartalék;

    Ez az alap javaslat, ezen felül jönnek a cifrázások.
    Például még azt szoktam javasolni, hogy:
    +1 db életvédelmi relé meg hozzá 1 kismegszakító a fürdőbe vagy mellé kerülő mosógép, valamint a konyhába kerülő mosogatógépek számára dedikáltan, amikről semmi más nem üzemel;
    Ez ugye azt is jelenti, hogy külön 3x2,5 vezetékezés kerül kiépítésre ehhez a feladathoz.

    Hivatalosan minden világításnak is életvédelmi reléről illene mennie, ezért be szokták kötni az egyéb minden fogyasztót ellátó relé mögé kismegszakítókra. Ezzel csak az a gond hogy este kellemetlen ha egy zárlatos rádió levágja a relét és a fürdőben teljes sötétben motoszkálsz...

    De az is igaz hogy relénként 15k költség sok.

    A konyha melletti folyosó beugróba a hűtőnek a fenti dedikált reléről külön dedikált áramkört vittünk, ha nálad a konyhában van akkor oda.
    A konyhába ha engedi a büdzsé, akkor 2 db 5 eres áramkört vinni összesen 4 db megszakítóról, sose tudni hogy a mostani elektromos sütő mellé mikor kerül elektromos főzőlap. A főzőlap jobb szereti önmagában a 2 db 16A áramkört, akkor van biztonságban, a sütő is 1 db 16A áramkör és akkor a 4. kismegszakító kapja a többi konyhai gép dugalj kört.

    A szobák esetében úgy vinném az összesen 2 db dugalj kört, hogy nem szobánként, hanem a szobák eltérő falán eltérő körök, így ha az egyiket levágja valami akkor még a szoba másik oldaláról lehet vinni hosszabbítóval áramot.

    A klímák dedikált fix áramkörrel épüljenek, 1 db 16A-ről hűtés üzemben akár 3 klíma is eljár és még átmeneti időszakban lehet kiegészítő fűtéshez is használni, ha épp spórol a ház a táv/központi fűtésen.

    A világítás terén a konyhához külön vinnék világítási kört, ahogy az előszobához is. Ha valahol gáz van, ne oldjon le az egész.
    A fürdőnél 2 pólusú kapcsoló kell a világítás és a dugalj áramtalanításához azért, hogy a párás környezet miatt, a levegő nehogy átadjon a nulla vezeték és a földelő között, nehogy felesleges leoldás történjen. Alacsony de nem 0 a kockázat, de kellemetlen tud lenni.

    Mi csatornáztunk és biztonságképpen kettős szigetelésű kiskábelekkel dolgoztunk, de egyébként ha tudod rendesen fixálni lehet csak erenként vinni a réz vezetékeket, az költségcsökkentő.

    Dugaljakhoz terheléstől függetlenül 2,5-es keresztmetszet. A fürdőnél a tükörvilágítással közös dugalj körhöz is.
    Konyhai gépekhez körönként szintén 2,5-ös.
    Klímákhoz szintén.
    A csak világításként üzemelő körökhöz mehet 1,5-ös, valamint az elosztó mellé kerülő, dedikáltan modem számára 10A-es kismegszakítóról élő esetében is.

    [ Szerkesztve ]

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

Új hozzászólás Aktív témák