Új hozzászólás Aktív témák

  • Egy ismerősnél (villanyszerelő) voltam a hétvégén. Látom, hogy a bejövő gázcső egy földelő szondához van bilincselve... Kérdezem, hogy miért? Ugye nem ez a ház földelő szondája?
    "Dehogyis... ez inkább villámvédelmi feladatot lát el és kiegészíti a meglévő földelést."
    :F
    Azt magyarázta, hogy az épületen hosszan futó rézcsövek közeli villámcsapásnál ugyanolyan felfolgóként működnek, mint villamos távvezeték(légvezeték) és beviszik az elektromos lökéshullámot az ingatlanban. A gázcső pedig az benti EPH-n keresztül az ingatlan belső Z/S részein megy keresztül. Kivéve... ha ő, egy alacsony ellenállású földelőszondán keresztül... annak irányába levezeti a földbe... És nem 6-os vagy kisebb belső Z/S kuszaságon keresztül kergeti az ingatlanban tovább.

    Logikusnak tűnt... Utánna néztem és a youtube-on találtam egy "szakértő szakit", aki a földelési ellenállás mérését magyarázta ábrákkal meg a saját ingatlanon készített felvétellel. Nála is földelő szondázva volt a bejövő gázvezeték egy földelő szalagbilinccsen keresztül... persze nem villámvédelmi okokból... és nem is ez volt a lényege a videónak.
    [link] Youtube... kb. a 12. perctől látható a földelőszondázott gázvezeték.

    Azt tudom, hogy a gázvezeték földelő vezetőnek nem használható... még a királyságosan' vezető vastag rézcső sem. A villanyszerelő ismerős nem is annak használta... hanem a villámcsapástól félve a legrövidebb úton, a legkisebb ellenállással leföldelte... ezt a körkörös villámhárítót.

    Ez annyira logikusnak tűnik, hogy elgondolkodtam, hogy otthon is megcsinálom...
    Azaz plusz szondán keresztül mondjuk egy 10-es Z/S-el földelem a réz gázvezetéket ami körbefut a házon.

    Mit gondoltok? :R

    Magyarországon a villámyvédelem még gyerekcipőben jár... legalábbis a lakossági, családi házak terén. Nincs. 4 házzal arréb az utcánkban egy átlagos kádárkocka kéményébe csapott bele a villám úgy 5-6. Kémény szétszorva a szomszédos telekre, fél házat újra kellett húzni. Átlagos ház... Nem emelkedik ki a sorból. A villám sajnos nem tudta, hogy magyarba még most sem kell családi házas sor esetén villámvédelem mindegyik! ingatlanba.

    [ Szerkesztve ]

    Meliora sunt bono inimica

Új hozzászólás Aktív témák