Új hozzászólás Aktív témák

  • PROTRON

    addikt

    válasz szürke #8490 üzenetére

    Bakker azthittem ezt tegnap beküldtem, no akkor most:

    A fűtőpanelekről jó lenne valami info, hátha egy típust ki tudnál deríteni hogy aztán feltöltöd ide az adatlapot, hogy kiolvashassuk a konkrét teljesítményeket és felszorozzuk a darabszámmal.

    Ez a főfűtés?
    Mert van amikor ez csak kiegészítő, olyankor valóban okos megoldás amit TODI kollega javasolt, szépen szét kell osztani.

    Ha a fűtőpaneleknek tényleg kell összesen a 20A, akkor maradjanak saját fázison, mert a főzéssel közösített párosításokkal túlterhelhetsz adott fázist.
    Ez esetben én a következőt javasolnám:
    A főzőlapból olyat választani, aminek a beüzemelési doksijában konkrétan bele van írva hogy első áram alá helyezéskor be lehet állítani a max teljesítményt. Ne higgy a bolti marketingesnek, neki a termék eladása a feladata, nem ismerik behatóan az üzembehelyezési kézikönyveit az egyes típusoknak.
    Tényleg ne hidd el puszira, mert egyébként 95%-ban ugyanazt tudja minden gyártó terméke, de neki feladata hogy az üzletben lévő készülékeket magasztolja fel.
    Pl Whirlpool középkategóriás készüléke (tavaly tavasszal 135k huf körül volt) bele van írva hogy minden egyes kismegszakítóval történő áramtalanítást követően, amikor visszakapja a tápot van 1 perc beállítani hogy 2,5 - 4,5 - 6 - 7,4 kW a max elérhető teljesítmény.
    Így ha rákötöd a 2 db 20A-es fázisra és beállítod hogy 6kW a max, szerintem soha az életben nem fogod észrevenni hogy "10 seccel lassabban forrt fel a 60l lábos víz".
    Ugye ebben az esetben a sűtő valamelyik főzőlap fázissal azonos ELMŰ kismegszakítóra kerül, DE fontos hogy saját fázis-nulla vezetékezése legyen a lakáselosztótól, nehogy egyszerre bekapcsolva a vezetékezést is túlterhelje.

    Kábelezés terén:
    Ha 2 fázisra kötöd a főzőlapot, akkor legalább fázisonként 2,5-es, de jobb ha fázisonként 4-es keresztmetszet van behúzva a főzőlaphoz, feltételezem anno nem hagytak ott extra kábelt, szóval ezt az új kábel telepítés villanyszerelési költségét már most kalkuláld bele.
    Ha 1 fázisra kötöd, akkor vagy az 5 eres kábelben a 2x2-es ikresítéssel kell megoldani, vagy eleve inkább 3x6-os kábelt húzni neki. 1 fázisra kötve elvileg a legtöbb főzőlap automatikusan max 25A-re áll be, ami még mindig sok Neked, de legalább nem 2x16 =32.

    Szal összegezve ha nem akartok agyalni, puding próbája az evés:
    -ki kell hívni villanyászt vagy fotók alapján meetingelni egyet, megbeszélni vele hogy mennyibe kerül a főzőlap számára új 5x2,5 vagy 5x4-es kábel telepítése a lakáselosztótól a főzőlapig, akár süllyesztve, akár kábelcsatornában végig + a főzőlap bekötése és garanciajegy lepecsételése;
    -Olyan főzőlapot venni amin beállítható hogy mennyi a max elektromos betáp teljesítmény és beállítani max 6kW-ra;
    -Rákötni a másik 2 fázisra a főzőlapot és tesztelni, hogy normál üzemben, amikor főztök, tehát leveses lábos, ragu, rizs köret készítése a főzőlapon, sütőben meg torta sütése, miközben bent megy a TV meg számítógép, meg világítás--->le kell ellenőrizni hogy elbírja-e a 2 db 20A kismegszakító a lakást;

    Ha nem, akkor a főzőlap teljesítményéből még visszább venni mondjuk 4,5kW-ra és újra megnézni hogy elbírja-e, mert a többi fogyasztó nagyjából állandó teljesítményűnek tekinthető.
    Ha minden rendben, akkor még annyit meg kell jegyezni hosszútávra, hogy azon fél 1 órában amikor a főzőlap megy, akkor csak mértékkel szabad vízforalót, valamint mosógépet és takarító eszközöket párhuzamosan használni, mert túlterhelheted az ELMŰ kismegszakítót.

    Az ELMŰ kismegszakító cserével kapcsolatban 3x20A általában elég szokott lenni, emiatt felesleges most beadni igénybejelentést, mert lehet régebbi a lakás és lehet anno 6-os rézvezetékkel csinálták meg a mérőhelyet, amihez képest cserélni kellene a jelenleg elvárt 10-esre, ami költség nem biztos hogy most szükséges. Meg persze ezen felül még ELMŰ elkér a kismegszakító cseréért új amperenként 3900+áfá-t.
    De ha nagyon nem akar működni a dolog, akkor valóban, a sütővel közös fázisra kell majd bővítést kérni, tehát pl meglévő 20+20+20 helyett ahogy írod új igény: 20+20+32.

    ui.: ELMŰ kismegszakító az óránál lévő szolgáltatóit értem, Pösti nyekenyókaként nekem ELMŰ marad mindig is. :D

    [ Szerkesztve ]

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

Új hozzászólás Aktív témák