Új hozzászólás Aktív témák

  • RG4L

    őstag

    válasz trassher #8380 üzenetére

    Picit kiegészíteném PAtr0n válaszát. Amire te lősz, az egy úgynevezett lead marker, azaz, ez a kis pötty az ellenséges gép sebességvektorának irányában egy pont, ami nagyjából belövi neked, hogy hova kéne céloznod, hogy az az adott gép úgymond belerepüljön az általad eleresztett lőszerekbe.

    Te PAtr0n... ha a gépre szerelt fegyverek úgy lőnének, mint a lézer, akkor pont, hogy nem a lead markert kéne célozni, hanem telibe a gépet, mivel a fénysebesség egy picit más kategóriába esik, mint ezen lőszerek kezdősebessége. :DDD

    Visszatérve a témára, megpróbálom neked vázolni, hogy miért nem találnak a lőszereid. Nem tudom melyik nemzettel játszol, ezért több példát is fogok hozni.

    A játékban minden egyes fegyverzet és lőszer le van modellezve, több kevesebb sikerrel: a lőszerek kezdősebessége (muzzle velocity) és a tűzgyorsaság (rate of fire). Ezáltal a játékban van különbség például az amerikai 12.7mm-es és a japán 12.7mm-es között, van különbség az orosz 20mm-es és német 20mm-es között.

    Az sem mindegy, hogy a repülőkön hova van szerelve a fegyverzet. Ha megnézed amerikai gépeknél a P-47-et vagy P-51-et, mindkét szárny végig van pakolva gépfegyverekkel, pont úgy, mint egy brit Hurricane vagy Typhoon gépen, míg például az oroszoknál a Lavochkin széria (La-5 / 5F / 5FN / 7 / 7B / 9) gépágyúi úgymond a motorburkolatra vannak szerelve és propelleren keresztül tüzelnek, illetve, ha megnézed pl. az amerikai A-20, B-25, PBJ gépeket, láthatod, hogy azok kétmotoros gépek, az orrukba van szerelve X darab gépfegyver.

    Tehát, nem mindegy, hogy hol van a fegyverzet, nem mindegy, hogy az az adott fegyverzet milyen tulajdonságokkal rendelkezik. A lead marker minden egyes esetben ugyanott van tudtommal, ezt úgy értem, hogy ez tényleg csak egy tippelés a játék által, hogy nagyjából merre kéne lőnöd, illetve ha ennek a kis karikának a mozgásást figyeled, akkor láthatod, hogy hogy változik az ellenséges gép sebességvektora. Teszem azt, repülsz egy brit Spitfire-el, amin van 2db 20mm-es ágyú és 4db 7.7mm-es gépfegyver. Lövöd a markert, lehet, hogy ez azt fogja jelenteni ezesetben, hogy találnak a 7.7mm-es lőszereid, de a 20 millisek pedig "elmennek a gép előtt vagy mögött" a más kezdősebesség miatt. És igen, itt jön képbe, hogy milyen fegyverösszetartást állítottál az adott helyzetben. Ezen a Spitfire gépen minden fegyverzet a szárnyba van szerelve, tehát igenis hatással van rá az összetartás. A lead marker olyan 700 és 800 méter között jelenik meg. Ha a te összetartásod 400 méter, és már ilyenkor elkezdesz rá tüzelni, akkor nem várhatod, hogy bármi is betaláljon az ellőtt lőszerekből. Ebbe még akkor bele kell kalkulálni azt, hogy a fegyvereknek amúgy is van egy előre beállított szórásuk, amit az egyik patchben csökkentettek. Ez például nagyon észrevehető volt az amerikai F8F-1B-n, amin van 4 darab AN/M3 ágyú a szárnyakba szerelve, elkezdtél vele lőni, és hatalmas szórása volt a lőszereknek, mintha effektíve sörétessel lőttél volna.

    Ha pedig például egy La-5-össel repülsz, aminek 2db 20mm-es ShVAK ágyú van szerelve a motorburkolatára, teljesen mindegy, hogy milyen összetartást állítasz be a fegyverekere. Ezek úgymond orrfegyverzetek, nyílegyenesen lőnek a géped elé, és nincsen összetartásuk, várhatóan párhuzamosan kéne haladniuk a lőszereknek, de persze itt is van szórás. Ezzel az orrfegyverzettel már akár 1km-ről is lehet lőni egy előtted, egyenesen haladó, mit sem sejtő gépet, mert lehet tudni, hogy bizony ezek a lőszerek nem fogják keresztezni útjukat.

    A másik sztori az, amikor például egy Bf 109-esed rendelkezik 3db 20mm-es ágyúval, 1-1 a szárnyakban egy pedig a "motorban". A szárnyakra szerelt ágyúk miatt szükség van összetartásra, de a motorból tüzelő egyetlen ágyú pedig a fentebbi példát fogja követi. Ha mondjuk kitapasztaltad idővel, hogy bizony, a német ágyúkkal a lead marker elé kell lőni, mert kisebb a kezdősebességük, mint a brit Hispano ágyúknak, akkor sem biztos, hogy mind a három ágyúdból kilőtt lőszer találni fog.

    Szóval igen, egyelőre talán lutrinak tűnik számodra, idővel majd ráérzel és evidens lesz.

    [ Szerkesztve ]

    War Thunder: Gelesztaa

Új hozzászólás Aktív témák